Política 30/10/2019

Pedro Sánchez fa campanya a Palma anunciant 18 milions per la torrentada de Llevant

El president del govern espanyol en funcions treu pit per l'exhumació de Franco i oblida Catalunya en la seva intervenció

Maria Llull
4 min
Pedro Sánchez, aquest dimecres a la plaça de Sant Jeroni de Palma

PalmaPedro Sánchez ha encetat la campanya electoral a Palma anunciant que el Consell de Ministres aprovarà aquest dijous 18 milions d'euros d'ajudes per als afectats per les torrentades de Llevant l'octubre de 2018. 11 dies abans de les eleccions del 10 de novembre, el president del govern espanyol en funcions ha posat sobre la taula unes ajudes que semblava que no arribarien mai i que provocaren les crítiques de l'oposició a les Illes i les reclamacions d'ajuntaments i el Consell de Mallorca. "El Consell de Ministres aprovarà 18 milions d'euros d'ajuts per a les zones afectades", ha dit Sánchez, just després d'anunciar que dijous també "es tancarà el projecte Castor", un magatzem de gas fallit situat davant les costes de Castelló i Tarragona.

Sánchez ha començat el seu parlament a la plaça de Sant Jeroni felicitant-se per l'exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. "No hi ha hagut més ocasions en la meva vida en què m'hagin donat tantes vegades les gràcies com aquesta darrera setmana", ha comentat. "Espanya és fruit del perdó, però no pot ser producte de l'oblit", ha continuat.

El candidat socialista a la reelecció ha fet una repassada de com ha canviat Espanya els darrers 40 anys. "Ara es posa en qüestió la qualitat democràtica del nostre país, però cal pensar en l'Espanya que volia deixar Franco", ha dit Sánchez, qui no ha mencionat ni una sola vegada la situació de Catalunya durant el seu discurs. El president en funcions ha fet bandera del feminisme i la lluita pels drets LGTBI. "Els homosexuals viuen en un país orgullós de la diversitat. No farem com la ultradreta i mantindrem aquest orgull".

Els retrets als altres partits no s'han fet esperar. Després d'afirmar que "el principal problema polític és el bloqueig", el líder socialista ha comentat que aquesta és la "campanya de tots contra el PSOE, però també del PSOE contra el bloqueig de tots".

"Iglesias diu que el PSOE vol pactar amb el PP; Rivera diu que tenc un pla amb 'indepes' i 'podemites'; Casado ha dit que tenc un pacte amb Vox...", ha enumerat Sánchez. "Aquest és el nivell".

A partir d'aquí, el candidat ha insistit en diverses ocasions que el PSOE és l'unic partit que pot garantir "el desbloqueig, l'estabilitat i un govern fort". Sánchez ha acusat els altres partits, tant de dretes com d'esquerres, de manipular els vots dels ciutadans "imposant el bloqueig" polític.

El líder socialista ha finalitzat el seu discurs demanant el vot al PSOE perquè el govern espanyol pugui desenvolupar la part fiscal del REB. "És important que un govern que duri quatre anys i tingui majoria parlamentària pugui fer realitat el somni d'aquesta terra".

Armengol agita el fantasma de l'extrema dreta

La plaça de Sant Jeroni no s'ha omplert aquest dijous per rebre Pedro Sánchez a Palma, malgrat que fonts del PSIB han insistit a assenyalar que han assistit a l'acte 600 persones. El president en funcions no ha arribat puntual i els militants i simpatitzants l'han esperat al ritme de 'Crazy', d'Aerosmith' i 'With a little help of my friends', en la versió de Joe Cocker. Dos seminaristes s'han animat a guaitar per una finestra del Seminari Major i han fet un parell de fotos a la tarima on havien de pujar els oradors.

Durant els minuts que no s'ha pogut escoltar música, membres de les Joventuts Socialistes de les Illes Balears han intentat animar l'ambient amb consignes fins que ha arribat Sánchez, envoltat d'aplaudiments, encara que amb menys abraçades i felicitacions espontànies que al míting que va protagonitzar a la plaça de París el passat 23 de maig.

Com ja és clàssic en aquest tipus d'esdeveniments, José Hila ha fet de mestre de cerimònies i ha donat pas al diputat Pere Joan Pons, qui ha recordat que va tenir "l'honor de votar la moció de censura contra Mariano Rajoy".

Però el primer plat fort de l'acte ha arribat amb el parlament de la presidenta del Govern balear, Francina Armengol. "No volíem ni volem que l'extrema dreta governi Espanya", ha dit durant els primers compassos de la seva intervenció. De fet, Armengol ha manifestat que les eleccions del 10 de novembre són més importants que les del 28 d'abril, perquè Vox ha aconseguit "governar a molts llocs", com Andalusia. "S'han dedicat a llevar els drets als més febles, sobretot a les dones", ha dit.

La presidenta també ha fet un repàs d'algunes fites assolides a les Balears gràcies als socialistes. "Hem llevat els copagaments farmacèutics per als pensionistes, i ara volem el mateix a tot Espanya", ha dit Armengol, qui també ha recordat que el seu executiu ha fet possible "la renda social garantida per a qui no té res". La Llei d'igualtat i les ajudes per als afectats per la fallida de Thomas Cook, així com la Llei de residus i de canvi climàtic també han estat esmentades per la presidenta socialista, que ha passat per alt els recursos d'inconstitucionalitat que es varen interposar des de Madrid contra les lleis mediambientals de les Illes.

Armengol tampoc no ha fet esment a la situació a Catalunya, encara que ha assegurat que el PSOE és l'únic partit capaç d'entendre "la pluralitat de l'Estat". La presidenta també ha presumit de la consolidació del descompte del 75% gràcies a Pedro Sánchez, malgrat que el ministre de Foment, José Luis Ábalos, qüestionà fa setmanes els beneficis d'aquesta mesura.

stats