Política 18/10/2017

El PSOE també demana eleccions a Puigdemont per evitar la suspensió de l'autonomia

Pedro Sánchez adverteix que els comicis catalans es regirien per la llei electoral espanyola

Laia Forès
2 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu.

Brussel·lesEl PSOE continua anant de bracet amb el PP per frenar la DUI de Catalunya. El líder socialista, Pedro Sánchez, s'ha sumat aquest dimecres a la petició del govern espanyol de demanar la convocatòria d'eleccions a Catalunya per evitar l'activació de l'article 155 de la Constitució.

"El senyor Puigdemont té l'oportunitat de fer-ho convocant eleccions. O simplement, responent al requeriment del govern espanyol dient que no s'ha declarat la independència. A partir d'aquí podrem parlar de molts coses", ha declarat Sánchez a Brussel·les on aquest dimecres i dijous mantindrà diverses reunions, entre les quals una amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

El secretari general del PSOE ha advertit que si el president de la Generalitat convoca eleccions no podran ser constituents perquè "es regiran per una llei electoral espanyola i, per tant, no hi hauria més opció que acollir-se a la legislació espanyola".

Comparació amb Ignacio González

Sánchez també coincideix amb el PP a l'hora de considerar que a Espanya "no hi ha presos polítics" sinó que hi ha "polítics presos", la mateixa frase que va utilitzar el ministre de Justícia, Rafael Catalá, per parlar dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonats des de dilluns. "El que hi ha a Espanya són polítics presos. Ignacio González [l'expresident de la Comunitat de Madrid] és un polític pres per haver robat i haver-se saltat la legalitat vigent", ha dit el líder socialista.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i Sánchez es van reunir dimarts per perfilar l'aplicació del 155 i tenen pendent acabar-ho de lligar aquest dimecres perquè encara queden serrells, segons fonts de la direcció socialista. El que ha desmentit de forma taxativa el líder socialista és que vulguin que un ministre del govern espanyol substitueixi Puigdemont. "No hem entrat en aquest debat", ha assegurat Sánchez.

Agraïment a la UE

Sánchez ha explicat que traslladarà als responsables de les institucions comunitàries el seu "agraïment" per la seva resposta a la crisi política entre Catalunya i Espanya. "Agraïment pel que estan fent, que és defensar la causa europea a Catalunya, que és defensar el compliment de l'estat de dret i la legalitat vigent", ha subratllat Sánchez sense fer cap referència a les múltiples crides al diàleg que ha fet la UE i a la condemna a la violència policial de l'1-O.

El cap de l'oposició a Espanya s'entrevistarà aquest dimecres a la tarda amb el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, i amb líder del grup dels socialistes a l'Eurocambra, Gianni Pittella. També mantindrà una reunió amb la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, abans de participar dijous a la cimera de líders socialistes i entrevistar-se amb Juncker.

stats