Política 14/01/2021

Patrimoni Nacional paga el personal que assisteix Joan Carles I als Emirats Àrabs

El ministre de Justícia diu que no hi ha motius per "sobresaltar-se" per aquesta informació d''Eldiario.es'

Ara
3 min
El rei Joan Carles I, en una foto d'arxiu, abans d'exiliar-se als Emirats Àrabs Units.

BarcelonaPatrimoni Nacional paga els sous i els viatges del personal que s'ha desplaçat fins als Emirats Àrabs per assistir el rei emèrit Joan Carles I, segons publica Eldiario.es. Aquest organisme públic és el que s'encarrega de gestionar i conservar el patrimoni artístic i històric d'Espanya i està adscrit al ministeri de Presidència, que dirigeix la vicepresidenta Carmen Calvo. Des que el rei emèrit va fugir arran dels escàndols de corrupció, aquesta entitat pública també es fa càrrec de les despeses de les tres persones contractades per Patrimoni Nacional per ajudar-lo durant la seva estada al país asiàtic.

Segons la documentació a la qual ha accedit el digital, l'entitat que depèn de Calvo paga les nòmines d'aquest personal, així com els viatges de cada un dels treballadors, que es van rotant aproximadament cada mes des de fa mig any. A més d'aquests tres salaris, Patrimoni Nacional també assumeix les despeses derivades de la seva estada als Emirats Àrabs. En total, els diners que s'han gastat en viatges pugen fins a 4.000 euros. Aquesta xifra no inclou l'allotjament, les dietes ni els salaris.

Fonts de la Moncloa confirmen que Joan Carles I segueix comptant amb assistents personals tal com està previst a la legislació vigent. A més, asseguren que el rei emèrit hi compta des que va assumir la prefectura de l'Estat el 1975 i han subratllat que els ha seguit mantenint des que va abdicar el 2014 "d'acord amb el previst en la legislació vigent".

Campo no veu motius per "sobresaltar-se"

Fins ara ni el govern espanyol ni la casa reial havien facilitat cap dada sobre el cost que suposa que Joan Carles I visqui des de l'estiu als Emirats Àrabs. De fet, aquest mateix dimecres la vicepresidenta Carmen Calvo havia negat que Joan Carles I visqués amb "recursos públics". Una afirmació que es veu desmentida per la informació d'aquest dijous, de la qual el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha intentat rebaixar la importància. En una entrevista a Ràdio 4 i La 2, ha dit que no n'hi ha per "sobresaltar-se" i ha afirmat: "Si establim que hi ha d'haver una protecció, no ens hem d'esquinçar les vestidures per això".

Campo ha assegurat que la monarquia espanyola està fent un "esforç constant de transparència" i ha defensat, també, l'oposició del PSOE a la comissió d'investigació sobre les targetes opaques de la família reial al Congrés. Segons el ministre de Justícia, els socialistes han estat "tremendament coherents" perquè "mantenen el criteri que el Parlament controla el govern però no la institució de la Corona". El ministre també ha considerat que la reforma de la monarquia s'ha de fer amb "assossec" i un "enorme consens" perquè és una qüestió integrada en la part "superprotegida" de la Constitució.

Crítiques de Podem

Els ministres de Podem del govern espanyol han mantingut silenci, però la formació lila ha lamentat la informació a través del seu compte de Twitter i ha retret al PSOE que s'hagi oposat a tramitar la comissió de recerca sobre l'ús de targetes opaques que havien sol·licitat al Congrés. "Patrimoni Nacional paga la luxosa vida del rei fugit. Quin monument més trempat. No són suficient els seus milions d'euros en paradisos fiscals, li hem de seguir pagant amb diners públics tots els seus capritxos", han afirmat.

Des d'ERC, el diputat al Congrés, Gabriel Rufián, també ha fet sentir les seves crítiques a través de Twitter: "La corrupció és ja Patrimoni Nacional a Espanya".

Per la seva banda, el diputat d'EH Bildu al Congrés Oskar Matute ha escrit: "I no s'acaba aquí la cosa... fins a la vergonya infinita i més enllà!".

El senador de Compromís Carles Mulet ha reclamat la compareixença de la vicepresidenta Carmen Calvo, perquè expliqui les condicions en les quals "es va ajudar Joan Carles de Borbó a escapar del país".

stats