Política 22/09/2020

Patricia Gómez, sobre la pandèmia: "La realitat no és dramàtica en aquesta comunitat autònoma"

La consellera de Salut assegura que la situació del covid-19 a les Balears torna a ser "d'un control relatiu"

Maria Llull
3 min
La consellera de Salut, Patricia Gómez, durant la seva compareixença davant del Parlament

PalmaLa consellera de Salut, Patricia Gómez, ha assegurat aquest dimarts en el ple del Parlament que la situació de la pandèmia de coronavirus a les Balears no és tan "dramàtica" com la presenten els partits de l'oposició, els quals l'han acusada d'haver arribat tard a la segona onada de coronavirus i d'amagar les dades. "La realitat no és tan dramàtica en aquesta comunitat autònoma", ha afirmat Gómez, qui ha comparegut davant de la cambra per donar explicacions de la seva gestió.

Gómez també ha indicat que a hores d'ara la situació del covid-19 a les Illes torna a ser "d'un control relatiu", malgrat que l'escenari continua sent "de gravetat". "Vigilam diàriament l'evolució de la pandèmia i feim balanç de la situació. Les xifres de la segona onada no són comparables a la primera", ha comentat, i ha explicat que durant març i abril només es detectaven i comunicaven els casos més greus i ara es notifiquen tots, inclosos els lleus i asimptomàtics.

La consellera ha valorat positivament l'eficàcia en la detecció i aïllament dels positius; les restriccions de la mobilitat a zones com Son Gotleu i Arquitecte Bennàssar, a Palma, i Sant Antoni i Vila, a Eivissa, i les accions comunitàries per informar i sensibilitzar la població en les àrees de major incidència. Segons la consellera, aquestes iniciatives han permès que no s'hagin d'aplicar "mesures més dràstiques", en referència a un confinament de tota la Comunitat Autònoma.

Durant la seva compareixença, Gómez ha donat una sèrie de dades per avalar les seves consideracions, com el descens de la taxa de positivitat a la zona bàsica de salut de Son Gotleu, la qual ha baixat del 13% al 6,99% des que es va confinar aquesta àrea de Palma fa deu dies. També ha assenyalat que la incidència s'ha reduït a la meitat, de 294 a 145 casos per cada 100.000 habitants en set dies. A més, a la zona de Son Gotleu no hi ha hagut cap diagnosticat amb símptomes des del 17 de setembre.

També ha destacat que, en el moment actual, les Balears ocupen el 13è lloc de les comunitats autònomes amb una incidència major del coronavirus i que són una de les deu autonomies que més l'han abaixat. A més, Gómez ha acusat el PP de "fer alarmisme, demagògia i mentir". "Les decisions que es prenen són tècniques i a mi em poden dir el nom del porc. El que no es pot fer és enganar i dir que a principi de setembre érem la pitjor comunitat autònoma", ha criticat.

A més, la titular de Salut ha tornat a anunciar que la campanya de la vacunació de la grip s'avançarà a la segona quinzena d'octubre, en lloc de fer-se el novembre, com és habitual. Els primers a vacunar-se seran els professionals sanitaris i els usuaris de residències de gent gran.

L'oposició retreu a la consellera de Salut la manca d'autocrítica

La diputada del PP, Tània Marí, ha estat la primera a criticar la gestió de la pandèmia per part de la Conselleria de Salut i ha retret a Gómez la seva "manca d'autocrítica". "Hem passat de ser una de les comunitats més segures a ser una de les que tenen més contagis. Alguna cosa deu estar fallant", ha dit Marí a la consellera, qui ha considerat "incapaç de vetllar per la salut dels ciutadans".

Sobre els confinaments, Marí ha reclamat els informes que avalen que es facin a uns indrets i no a uns altres i ha acusat Gómez d'"enganar contínuament els ciutadans".

Per part de Ciutadans, el diputat Juan Manuel Gómez ha considerat oportú "revisar les responsabilitats del Govern en la situació de les residències de gent gran" i ha lamentat de la situació de municipis com Manacor i Inca, a més de destacar que aquest darrer ha hagut de contractar seguretat privada "per fer complir les mesures".

La portaveu d'El Pi, Lina Pons, també ha fet referència a la situació de les residències, i ha criticat que "s'hagi deixat passar" el covid-19 en aquest àmbit tan delicat. "La segona onada ens ha passat per damunt", ha afirmat Pons. "Jo l'acusaria de manca de gestió", ha afegit.

stats