Política 19/09/2018

El PSOE vol eliminar el veto del Senat al sostre de despesa esmenant una llei contra la violència masclista

Sánchez defensa la legalitat de l'esmena per aprovar els comptes i el PP amenaça d'anar al TC

Ara
4 min
Govern espanyol i PP s’acusen mútuament de nepotisme

MadridEl govern espanyol es va garantir aquest dimarts l'aixecament del veto del Senat al nou sostre de dèficit registrant una esmena que demana modificar la llei d'estabilitat pressupostària a través del projecte de llei del poder judicial sobre mesures urgents del pacte contra la violència de gènere.

El grup parlamentari socialista va registrar aquest dimarts aquesta iniciativa –segons apunten fonts socialistes a Efe– perquè una llei orgànica com la llei d'estabilitat pressupostària pot ser modificada mitjançant una altra llei orgànica.

La iniciativa demana aixecar el veto que pot imposar el Senat als objectius de dèficit i deute públic perquè, en cas de ser rebutjats, puguin tornar a ser votats al Congrés i aprovats amb majoria simple.

Fonts de vicepresidència han assenyalat a Efe que l'esmena modifica l'article 15.6 de la llei d'estabilitat i està vinculada a la urgència d'aprovar com més aviat millor els pressupostos generals de l'Estat del 2019. Amb aquesta iniciativa l'executiu es podria garantir la modificació de la llei d'estabilitat que avala la majoria del Congrés excepte el PP, Ciutadans, Fòrum Astúries i la UPN.

El registre d'aquesta esmena a la llei orgànica del poder judicial sobre mesures urgents del pacte contra la violència de gènere es produïa el mateix dia que el ple del Congrés aprovava tramitar la proposició de llei.

Cara a cara Casado-Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres la legalitat de l'esmena que permetrà evitar el veto del PP al Senat. "En realitat el que volem és desbloquejar aquest debat necessari que té una majoria parlamentària al darrere mentre que una minoria, la del PP i Cs, ho està bloquejant a la mesa del Congrés", ha afirmat Sánchez, que ha instat Casado a ser "demòcrata" i desbloquejar el debat de la llei d'estabilitat.

Al seu torn, el PP intentarà frenar al Congrés el canvi que pretén fer el govern espanyol i, si no ho aconsegueix, està disposat a recórrer al Tribunal Constitucional (TC) per evitar que s'elimini el veto del Senat. Els populars demanaran empara a la mesa del Congrés basant-se en l'article 31.4 per intentar que no s'arribi a votar l'esmena. Si no arriba a paralitzar aquesta tramitació, recorreran al Tribunal Constitucional per evitar aquest "filibusterisme parlamentari".

Casado ha acusat Sánchez d'"autoritarisme" i d'actuar "amb frau de llei" en intentar "emmordassar" el Senat a través d'una esmena addicional a una llei que "no té res a veure" amb la llei d'estabilitat. El president del PP ha avançat que el seu grup demanarà empara a la mesa del Congrés perquè aquesta esmena no es tramiti. "Igual que a Veneçuela, quan a vostès no els agrada una cambra, o la dupliquen o la tanquen", ha denunciat.

Nou pas endavant

Dos mesos després del primer gran revés del govern de Pedro Sánchez, el Congrés ha admès a consideració reformar "com més aviat millor" la llei d'estabilitat per aixecar el veto al Senat als objectius de dèficit públic. La majoria del Congrés, excepte el PP, Ciutadans, Fòrum Astúries i la UPN, ha donat suport a tramitar un canvi en la llei d'estabilitat pressupostària perquè el Senat no pugui bloquejar l'aprovació dels objectius de dèficit i deute públic, però també per modificar la regla de despesa.

Tot i que hi han donat suport, el PNB, el PDECat, Coalició Canària, Nova Canàries i Compromís han deixat clar que esmenaran la nova llei d'estabilitat pressupostària per canviar també la regla de despesa. Amb això, busquen que les entitats locals puguin invertir el seu superàvit sempre que compleixin els objectius de dèficit.

"És impossible explicar que, tot i tenir superàvit, els ajuntaments no puguin atendre les necessitats perquè una llei estatal no ho permet", ha reivindicat el diputat d'ERC Joan Maragall, que també ha reivindicat que s'ha "de donar marge a les comunitats per fer uns pressupostos més expansius". En la mateixa línia, el diputat del PDECat Ferran Bel ha considerat que és incomprensible que "no hagués arribat abans" i ha avisat el govern espanyol que no votaran a favor de "qualsevol sostre de despesa".

Durant la defensa de la iniciativa, la portaveu fiscal del PSOE al Congrés, Patricia Blanquer, ha reivindicat la importància de disposar d'un marge de dèficit més ampli per a l'any que ve i ha denunciat que no aprofitar-ho seria "irracional i inassumible". A més, davant els vots negatius del PP, Ciutadans, Fòrum Astúries i la UPN, el portaveu adjunt de Podem, Txema Guijarro, ha augurat que "tindran dificultats", però ha assegurat que això "no eximeix el govern d'haver de governar".

Precisament, el diputat popular Víctor Valentín Píriz Maya ha qualificat la iniciativa de pròpia de "règims dictatorials i poc democràtics" i ha afegit que "Espanya perd qualitat democràtica". En la mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu econòmic de Cs, Toni Roldán, que ha emplaçat el govern espanyol a "fer alguna reforma econòmica i a respectar els procediments democràtics". A més, ha confessat que no li agrada el Senat i que li agradaria "reformar-lo o eliminar-lo", però ha afegit que cal consensuar-ho.

stats