Política 17/09/2019

El Parlament dona al Govern fins al novembre per reclamar els 177 milions pendents de transferir a les Balears

També ha instat a estudiar "altres mesures" en cas que no hi hagi un compromís sobre aquest pagament

Ara Balears
2 min
El president del Parlament, Vicenç Thomàs, en una imatge d'arxiu

PalmaEl ple del Parlament ha instat el Govern a continuar reclamant al Ministeri d'Hisenda els 177 milions d'euros pendents de transferir a les Balears el 2019 i a estudiar "altres mesures" en cas que no hi hagi un compromís sobre aquest pagament el pròxim 1 de novembre.

Aquests dimarts s'ha debatut en el ple una proposició no de llei presentada conjuntament pel PSIB i Podem sobre aquests 177 milions pendents de transferir a les Illes, que s'ha modificat amb una esmena de substitució plantejada per MÉS per Mallorca fixant aquesta data com a límit abans que el Govern estudiï "altres mesures" per reclamar els doblers.

Aquesta reclamació amb data límit ha tingut el suport dels diputats dels tres partits del Govern (PSIB, Podem i MÉS per Mallorca), així com de MÉS per Menorca i El Pi. S'hi han oposat els diputats del PP i de Vox, i els de Ciutadans s'han abstingut.

També s'ha aprovat (amb 37 vots del PSIB, MÉS per Mallorca, Podem, El Pi i Ciutadans) instar el Ministeri d'Hisenda a convocar el Consell de Política Fiscal i Financera de manera imminent per trobar una solució a aquest desfasament de recursos pendents a causa que el Govern estigui en funcions i per abordar les incerteses que crea per als objectius d'estabilitat pressupostària per al 2020.

La proposta amb més suport, de 40 diputats, ha estat instar el govern d'Espanya "a trobar la fórmula legal més immediata" per garantir els recursos per al 2019 que per obligació legal corresponen a les Balears. Ha tingut el suport del PSIB, Podem i MÉS, El Pi i Vox. S'hi ha oposat el PP i MÉS per Menorca s'ha abstingut.

El ple ha aprovat també una altra esmena afegida per MÉS per Mallorca per reclamant al Ministeri d'Hisenda que compleixi el compromís que va aprovar el Consell de Política Fiscal i Financera el juliol del 2018 que les Illes rebrien 99 milions d'euros d'aportacions a compte del sistema de finançament autonòmic de l'exercici del 2019 i 78 milions pendents de la liquidació de l'IVA del 2017.

stats