Política 22/09/2019

El Parlament tractarà la política de nomenaments del Govern, els 177 milions i l'increment de criminalitat

En el ple de dimarts, que començarà a les 10.00 h, la presidenta de l'Executiu haurà de respondre les preguntes dels portaveus de les formacions

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu del Parlament de les Illes Balears.

PalmaEl ple del Parlament de dimarts debatrà sobre els 177 milions del sistema de finançament autonòmic i l'IVA que el govern estatal deu a les Balears, com també sobre la política de nomenaments d'alts càrrecs i en matèria educativa per part del Govern, entre altres qüestions.

En el ple de dimarts, que començarà a les 10.00 h, la presidenta de l'Executiu haurà de respondre les preguntes dels portaveus del grup popular, Biel Company, sobre quin és el seu model de turisme; de Vox, Jorge Campos, sobre els recursos que utilitza l'Executiu per anul·lar els judicis del franquisme; i d'El Pi, Jaume Font, sobre quan hi haurà Pressupostos Generals de l'Estat.

A més, la diputada de Cs Patricia Guasp li preguntarà per les dades recents d'increment de la criminalitat a les Balears i Josep Castells, de MÉS per Menorca, sobre les mesures que adoptarà el Govern per protegir els drets lingüístics de la ciutadania enfront d'"actituds de bel·ligerància contra el català".

El ple debatrà, a més, una proposició no de llei de MÉS per Menorca per instar l'Executiu a exigir al govern espanyol "una solució immediata" al desbloqueig dels 177 milions que deu a les Balears i a censurar la conducta de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, amb relació a aquesta qüestió.

També es debatrà una proposició no de llei de Vox sobre l'elaboració de l'informe d'impacte familiar en els projectes de llei i el mateix grup interpel·larà el Govern sobre el compliment de la Constitució en la seva política educativa.

El grup parlamentari Cs plantejarà una moció sobre la política de nomenaments del Govern, amb la intenció que la Cambra constati que han augmentat un 16% els alts càrrecs i un 40% els càrrecs de confiança, de 50 a 70, amb una conselleria, sis direccions generals noves i dos secretaris autonòmics més.

Segons Cs, aquests nous nomenaments suposen un "sobredimensionament de l'organigrama per quotes ideològiques i criteris partidistes" i un augment de la despesa pública respecte de la legislatura anterior d'1,4 milions, per la qual cosa planteja que el Parlament insti el Govern a "moderar la seva política de nomenaments" i a encarregar una auditoria econòmica i financera a l'Airef.

El conseller d'Educació, Universitat i Recerca, Martí March, haurà de respondre sobre el servei de transport escolar; la d'Assumptes Socials i Esports, Fina Santiago, per l'informe del Defensor del Poble sobre la situació dels centres d'internament de menors a les Illes; i la d'Agricultura i Pesca, Mae de la Concha, sobre el pagament de les ajudes als pagesos.

stats