Política 04/03/2020

El Parlament haurà de ratificar sis proposicions de llei de la legislatura anterior

La tramitació d'aquestes normes no es va poder culminar perquè el govern espanyol estava en funcions

Maria Llull
2 min
El Parlament balear, en una imatge d'arxiu

PalmaEl Parlament haurà de tornar a ratificar sis proposicions de llei que ja va aprovar la legislatura passada perquè no se'n va poder culminar la tramitació al Congrés dels Diputats amb l'anterior govern espanyol en funcions. Segons ha decidit aquest dimecres la Junta de portaveus parlamentaris, aquestes lleis es ratificaran conjuntament en el ple del 10 de març, i només hi intervindran els grups que hi vulguin fixar la seva posició.

Els projectes de llei que se sotmetran a votació seran els que fan referència a la petició d'un Règim Especial per a les Balears (REB), l'ordenació del comerç al detall, la proposició perquè Formentera tingui un senador propi, la que fa referència a la protecció de la Mediterrània contra les prospeccions i la de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Balears per suprimir l'aforament dels diputats i dels membres del Govern.

"No tornarà a haver-hi un debat, perquè ja es va fer la legislatura passada", ha comentat la portaveu de Podem, Esperança Sans, qui ha explicat que "mai no havia acabat una legislatura amb iniciatives legislatives vives i pendents de debat al Congrés". De fet, la Mesa del Parlament ha hagut d'interpretar el reglament de la Cambra, que no preveia explícitament aquesta possibilitat. El portaveu del PP, Biel Company, ha manifestat dubtes respecte de la solució acordada perquè "potser hi ha coses que ja han caducat i que s'han aconseguit millorar després".

Per part de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat ha destacat la necessitat de portar al Congrés la proposició de llei que varen impulsar els ecosobiranistes per declarar la Mediterrània lliure de prospeccions. "Volem traslladar la unanimitat existent a la societat civil de les Balears per protegir les nostres costes de l'amenaça de les prospeccions, les quals representen un perill també per a la nostra economia", ha dit. Ensenyat ha demanat coherència als partits polítics i ha recordat la unanimitat que es va aconseguir al Parlament la legislatura passada. "Esperem que cap partit voti a Madrid una cosa diferent", ha afegit.

stats