Política 17/11/2020

El Parlament compleix el guió previst i rebutja les esmenes a la totalitat dels pressupostos del PP, El Pi i Vox

Ciutadans s'enfronta amb el PP, El Pi i Vox per la seva abstenció

Maria Llull
6 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, durant el ple del Parlament d'aquest dimarts

PalmaLa votació de les esmenes a la totalitat als pressupostos del Govern per al 2021 ha complert el guió previst. Ni el PP, ni El Pi ni Vox no han pogut tirar endavant les seves esmenes, les quals han tingut el vot en contra del PSIB, MÉS per Mallorca, Podem i el Grup Mixt. I, com ja havia anunciat dies abans la portaveu del partit taronja, Patricia Guasp, els cinc diputats de Ciutadans s'hi han abstingut, a l'espera de negociar la incorporació d'esmenes parcials durant la tramitació que queda dels comptes de l'Executiu, la qual està previst que acabi el mes que ve. A més de les abstencions de Cs, la votació s'ha resolt amb 21 vots a favor i 31 en contra.

Durant el debat, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha protagonitzat un dur enfrontament amb el PP i Vox a causa de l'abstenció del seu partit, que li han recriminat. Populars i diputats d'extrema dreta han interromput la intervenció de Guasp, que els ha retret la seva actitud. "A Ciutadans no ens resignam a abaixar els braços i deixar sense suport les famílies, les pime i els autònoms", ha dit sobre la decisió de no donar suport a les esmenes a la totalitat dels altres partits de l'oposició. "Avui hem assistit a la mateixa representació entre l'oposició i el govern de torn d'any rere any en aquest Parlament", ha continuat, en clara referència al PP, El Pi i Vox. Sobre el partit d'extrema dreta, la portaveu taronja ha indicat que "enguany s'hi a afegit un nou actor".

Guasp ha lamentat la "dinàmica de blocs", la qual "ens divideix i confronta contínuament". Aquí han començat les interrupcions al discurs de la portaveu de Ciutadans per part dels altres partits. "El veig molt preocupat, senyor Melià. Certament té un problema en el seu partit, així que no ho focalitzi amb el meu", ha dit mentre els diputats de la bancada de la dreta l'han començat a escridassar i ha hagut d'intervenir el president del Parlament, Vicenç Thomàs. "La posició de Ciutadans incomoda moltíssim tots els grups de l'oposició", ha afirmat la portaveu taronja, a més de destacar que les esmenes a la totalitat "no serviran de res, perquè no tenen el suport de la majoria".

La diputada de Cs ha apujat el to quan ha afirmat que els diputats de Vox són "els beneits útils de Sánchez" en el govern espanyol. "Tenen uns palmers dia rere dia en aquest Parlament", ha dit sobre el PP. "Si fos vostè, senyor Company, em faria vergonya", ha afegit. "Aplaudeixen com a morses", ha sentenciat.

La consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, ha defensat els pressupostos, un instrument, segons ha dit, perquè el Govern controli la pandèmia sanitària, protegeixi empreses i treballadors, preservi la cohesió social i afavoreixi la recuperació del sistema productiu. "El Govern manté per al 2020 una previsió de davallada del PIB mai vista, d'un 28,8%", ha recordat Sánchez, qui ha indicat que la recuperació serà "parcial" el 2021, d'un 11,1%.

"Amb totes les cauteles possibles, els recents anuncis de vacunes obren esperances", ha destacat la titular d'Hisenda, qui considera que "la seva arribada afavoriria un millor ritme de recuperació". Però al marge de les vacunes, Sánchez ha indicat que el Govern manté "l'absoluta prudència i realisme" de les previsions que s'havien fet prèviament per preparar els pressupostos.

El PP calcula que els comptes provocaran un forat de 600 milions d'euros

El portaveu del PP, Biel Company, s'ha mostrat molt crític amb els comptes de l'Executiu tant perquè té "uns ingressos ficticis" com per la seva despesa. "Més que expansius, són uns pressupostos explosius", ha afirmat. Segons el líder popular, aquests pressupostos deixaran un forat de 600 milions d'euros als comptes del Govern.

Company ha carregat contra la previsió de l'Executiu de rebre 60 milions del conveni de carreteres amb el govern espanyol, perquè aquesta quantitat "no figura als pressupostos de l'Estat" –el conveni data de 16 anys enrere. "Què pensen fer perquè arribin aquests doblers?", ha demanat. El líder popular ha criticat també que els comptes "s'hagin fet de manera continuista, sense tenir en compte la caiguda del PIB".

Altres xifres que ha criticat Company han estat els 295,7 milions d'euros d'una partida estatal de 13.000 milions que "no està repartida", a més dels 100 milions d'euros del fons React EU, els quals "no se sap si arribaran". Segons el líder popular, els comptes també inclouen "una sobreestimació en la recaptació de tributs cedits de 150 milions d'euros".

A més, el portaveu del PP ha tornat a demanar a l'Executiu que redueixi la seva estructura. "Els pressupostos no recullen cap sacrifici del Govern, mentre que sí que ho demanen als treballadors públics", ha destacat. "Han passat de 122 a 231 alts càrrecs i assessors des del 2015, i això suposa 12 milions d'euros més a l'any, mentre que rebutgen donar una paga extraordinària al personal sanitari i congelen el sou dels funcionaris", ha dit.

Company ha lamentat la "nul·la disposició del Govern" a consensuar res amb el PP i ha criticat la participació de Ciutadans en el Pla de reactivació econòmica, quan ha assegurat que els populars no signaran "plans que no serveixen per a res, com fan altres formacions".

El diputat de Vox Sergio Rodríguez ha considerat que els comptes del Govern són "els pressupostos de la fam", i ha criticat amb duresa que es mantinguin organismes com la Direcció General de Sobirania Alimentària, la Direcció General de Memòria Democràtica i l'IBDona i que s'hagi creat l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, la qual ha qualificat de "nou comissariat lingüístic". Segons Rodríguez, "el vet de Polònia i Hongria" pot fer que "centenars de milions d'Europa no arribin" a les Balears. El representant de l'extrema dreta també ha fet referència a l'abstenció de Ciutadans i ha assegurat que "tots els qui estan a favor d'aquests pressupostos seran responsables de la ruïna que ens duguin".

Comptes insostenibles, segons El Pi

El diputat d'El Pi Josep Melià ha seguit la línia de les crítiques del PP i ha explicat que estaria justificat "tenir uns pressupostos continuistes en unes circumstàncies normals", però que "no és lògic" que ho siguin en el context extraordinari de la pandèmia. "Hauria d'haver-hi una reorientació brutal per fer front a aquesta realitat i anar més enllà del curt termini", ha comentat.

Segons Melià, els comptes del Govern "se sostenen en una ficció absoluta, amb un cooperador necessari que és l'Estat". "Hi haurà ingressos que no es produiran i les despeses ja s'hauran fet", ha afegit, a més de preveure que "l'endeutament estarà més amunt dels 9.318 milions d'euros" que els comptes del Govern preveuen per al 2021. "Això provocarà retallades, problemes de pagament i acomiadaments, tot a conseqüència d'aquesta decisió equivocada", ha continuat.

Melià també ha criticat que es dediquin pocs recursos a la diversificació del model productiu, la innovació i la investigació. "La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius gestiona coses molt importants i hauria de ser una de les joies de la corona. Però només representa el 0,6% dels pressupostos. Aquesta és l'aposta tan decidida en innovació i canvi climàtic?", ha demanat, a més de lamentar que també s'abaixin "els pressupostos en turisme".

El diputat regionalista ha ironitzat en referir-se al que considera "el gran cavall de batalla" dels comptes per a l'any que ve: "Un plus de 22.000 euros per a alts càrrecs. Això és una vergonya i aquest debat demostra que la nostra esmena a la totalitat té tot el sentit del món", ha sentenciat.

Ciutadans: un sí a la tramitació d'un projecte que "no agrada"

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha justificat l'abstenció del seu partit en la votació de les esmenes a la totalitat assegurant que "els pressupostos del 2021 són una necessitat per a la ciutadania de les Balears". "Donam un sí a la tramitació, però no als pressupostos, perquè aquest projecte no ens agrada", ha dit.

Segons la diputada taronja, el pacte de reactivació que el Govern va acordar amb els agents socials i altres partits polítics "és l'únic full de ruta en aquests pressupostos", més enllà dels Acords de Bellver que el PSIB va signar amb els seus socis.

Com ja va fer fa uns dies, Guasp ha criticat que els comptes no incloguin un ajustament de la despesa corrent i que "el Govern no hagi estat responsable i hi hagi reduït la seva estructura". La portaveu de Cs també ha fet referència als "ingressos incerts, com el conveni de carreteres", i ha considerat que les estimacions de la consellera d'Hisenda "no han estat tan prudents com esperàvem".

Guasp ha reclamat més ajudes "per a pime i autònoms" i una major "col·laboració publicoprivada". "L'ús dels fons europeus ha de ser per augmentar la competitivitat, no només per quadrar els comptes", ha sentenciat.

stats