El Parlament reclama a l'Estat que "garanteixi les pensions"

La Proposició No de Llei també insta el govern Rajoy a posar fi a la desigualtat entre homes i dones

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat aquest aquest dimarts una Proposició No de Llei (PNL) per instar el govern central a garantir "la viabilitat del sistema de pensions". La PNL ha estat presentada pels grups de Podem, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca, i ha incorporat esmenes dels socialistes, tot i que alguns dels seus punts han rebut el suport d'altres grups de la cambra.

La proposta presentada per tres dels grups de la majoria d'esquerres ha traslladat el debat sobre el sistema públic de pensions de l'arena estatal a l'autonòmica. La PNL coincideix amb l'onada de mobilitzacions dels pensionistes que s'ha viscut a l'Estat i que també ha tingut repercussions a les Balears.

El Parlament ha aprovat per unanimitat instar el govern estatal a "modificar l'estructura productiva" per "avançar en una legislació laboral que elimini la precarietat" a fi de fer el sistema més viable i a "revisar amb criteris d'igualtat de gènere el llistat de treballs de naturalesa penosa", que són aquells considerats més durs i que gaudeixen d'avantatges especials.

Ciutadans ha estat l'únic grup que s'ha abstingut en un punt de l'esmena en què es demanava que es posin en marxa "mecanismes que puguin compensar el fet que determinades comunitats autònomes, com les Balears, tinguin les pensions més baixes de tot l'Estat".

La majoria d'esquerres, amb el suport variable de la resta de grups, també ha aprovat posar fi a la bretxa d'un 40% entre les pensions d'homes i dones, retornar a la jubilació a 65 anys i eliminar les darreres reformes impulsades per Rajoy i els seus executius.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF