Política 07/07/2020

El Parlament demana que els ajuntaments puguin utilitzar els seus romanents

El ple aprova una proposició no de llei que també reclama que els consistoris es puguin tornar a endeutar

Ara Balears
2 min
Ple del Parlament

PalmaEl ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una proposició no de llei (PNL), presentada pel PSIB i MÉS per Mallorca, per instar el govern espanyol a modificar la llei Montoro i eliminar la regla de despesa que impedeix als ajuntaments sanejats utilitzar els seus romanents. L'objectiu d'aquesta iniciativa és que els consistoris puguin fer servir els més de 600 milions d'euros que a hores d'ara tenen en els bancs per tirar endavant polítiques socials i "finançar serveis i infraestructures bàsiques", segons diu el seu text.

A més, s'insta l'Estat a permetre que els ajuntaments "puguin aprovar i executar els pressupostos amb dèficit, mentre duri la crisi econòmica i social derivada de la covid-19", així com a revisar les restriccions a les operacions d'endeutament per part de les administracions locals amb els comptes sanejats –en cas contrari, també ho podrien fer aquelles amb dos anys de superàvit i romanents de tresoreria–.

Una altra de les reclamacions incloses en aquesta PNL, en la qual es rebutja per complet "la possibilitat que el govern d'Espanya confisqui els romanents" municipals, és que els consistoris "puguin eximir i bonificar impostos i taxes, fins que el PIB recuperi els nivells previs a la crisi de la covid-19".

El diputat del PSIB Jordi Marí ha estat l'encarregat de defensar la iniciativa i ha recordat que la modificació de la llei Montoro és una "reivindicació històrica que ara guanya més vigència que mai". "Si la reactivació econòmica no és justa i equilibrada, si no inclou tothom, no és reactivació, és desigualtat", ha dit. Aquest és el motiu pel qual els ajuntaments "han de poder invertir tot el que sigui necessari en polítiques socials".

El socialista ha destacat que el govern espanyol ja ha flexibilitzat la llei Montoro per utilitzar els superàvits del 2019, encara que ha matisat que són "insuficients". Marí ha insistit que aquesta norma que el PP va aprovar l'any 2012 va implicar "la major retallada en els serveis públics de les darreres dècades, prioritzant l'amortització del deute per davant de qualsevol altra necessitat de la ciutadania".

stats