Política 05/02/2019

MÉS dona suport al PP per demanar al govern d'Espanya que retiri els pressupostos generals per al 2019

El Parlament sol·licita també que la inversió de l'Estat a les Balears estigui a la mitjana de la resta de les comunitats

M.ll.
2 min
El diputat del Partit Popular, Antoni Camps.

PalmaEl Parlament de les Illes balears insta el govern d'Espanya a retirar els pressupostos generals de l'Estat i presentar "un nou projecte de llei que suposi per a la comunitat de les Illes Balears una inversió territorialitzada que, com a mínim, estigui a la mitjana de les altres comunitats autònomes". Aquest ha estat el resultat del suport de MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca a un dels punts de la proposició no de llei presentada pel PP al ple de la Cambra d'aquest dimarts. Els altres dos punts de la proposició han estat rebutjats.

Per aconseguir el vot dels ecosobiranistes, el PP ha acceptat incloure un punt de MÉS per Menorca que ha estat aprovat per unanimitat i que insta "l'Estat a instal·lar generadors elèctrics per a situacions d’emergència a Menorca".

"L'Estat menysté les Balears. Volem rebutjar uns pressupostos que estan fets per a l'ambició política de Pedro Sánchez i que Armengol comuniqui el malestar de la Comunitat", ha dit el diputat del PP Antoni Camps durant el debat de la proposició no de llei del seu partit. "Armengol va pregonar que els problemes s'havien de resoldre amb Sánchez, però no ha estat així", ha afegit. Camps ha destacat que les inversions de l'Estat han minvat i ha recordat que el REB encara ha d'arribar.

"Ja n'hi ha prou que es riguin de nosaltres i ens marginin. Els pressupostos generals són un insult i un robatori a les butxaques dels ciutadans de les Balears", ha sentenciat Antoni Camps.

Un dels més durs amb la proposició dels populars ha estat el diputat de MÉS per Menorca Nel Martí, encara que després ha votat a favor de demanar a l'Estat que retiri els pressupostos. "El PP aprofita el temps preelectoral per fer sang i tancar la coherència amb pany", ha dit. "Utilitza veritats per construir postveritats i desgastar el Govern, i nosaltres no jugarem a aquest joc", ha afegit.

Per la seva banda, el portaveu del PSIB, Andreu Alcover, ha assenyalat que el seu partit està d'acord que "cal millorar la inversió territorialitzada", però ha retret als populars que "és el PP qui vota amb els independentistes fent esmenes a la totalitat als pressupostos de l'Estat".

D'altra banda, el diputat de MÉS per Mallorca Antoni Reus ha qualificat el debat dels pressupostos de "bumerang", que es van passant el PP i el PSOE segons qui governa cada legislatura.

El diputat de Podem, Alberto Jarabo, ha destacat les bondats dels pressupostos, com "l'augment del salari mínim, el subsidi per a aturats majors de 52 anys, les ajudes per a material escolar o la cotització a la Seguretat Social dels cuidadors". "Vostè només se centra en les inversions directes, i ningú no ha dit que hi estigui a favor", ha dit Jarabo.

"Balears representa el 2,6% d'Espanya, i aquesta xifra representa el doble del que ens han assignat el 2019", ha dit el portaveu d'El Pi, Jaume Font. "Això no ve del 2019, senyors del PP", ha continuat Font després de recordar que la inversió del 2019 és el triple que la del 2013 i el 2014.

stats