Política 14/02/2018

El Parlament comença a debatre avui la modificació de l'Estatut per eliminar els aforaments a polítics

Actualment hi ha 66 polítics aforats a les Illes Balears, entre diputats i membres del Govern

Jaume Ribas
2 min
El diputat, Álvaro Gijón, en imatge d'arxiu, al Parlament

PalmaAquest dimecres a les 10.30 h es constituirà al Parlament una ponència per reformar l'Estatut d'Autonomia amb la intenció de suprimir-ne els aforaments a polítics. Es tracta d'una proposta tirada endavant per MÉS per Menorca, que el setembre passat va presentar una Proposició No de Llei (PNL) per estudiar i proposar un nou text de l'Estatut que no inclogui l'aforament dels diputats i membres del Govern.

En concret, se n'hauria de modificar l'article 44.1 i suprimir el 56.7 i 57.5. MÉS per Menorca ja ha elaborat una proposta de redactat per a l'article 44.1 en què, simplement, se suprimeix aquella part de l'article que afecta els aforaments. Així doncs, proposen una modificació mínima de l'Estatut que només suprimiria tres petites parts del redactat.

La PNL aprovada el setembre passat va rebre el vot a favor de tots els grups llevat d'El Pi, que s'hi va manifestar a favor però va al·legar un defecte de forma.

Què és l'aforament i qui està aforat?

L'aforament és una situació jurídica segons la qual determinades persones no són jutjades pels tribunals de primera instància, sinó per tribunals superiors. En el cas dels aforats per l'Estatut, els polítics són jutjats directament pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) o, fora de l'Arxipèlag, per la Sala Penal del Tribunal Suprem.

A les Illes hi ha 66 polítics aforats. Es tracta dels 59 diputats membres del Parlament i els 7 membres del Consell de Govern que no són diputats. Segons lleis estatals que no poden ser reformades des de la Comunitat Autònoma, també són aforats els jutges i fiscals, que es calcula que són unes 240 persones, tot i que el nombre varia.

L'únic diputat que està formalment investigat, i per tant imputat, és Álvaro Gijón, que va ser elegit pel Partit Popular, malgrat que actualment forma part del grup mixt.

Es podran suprimir els aforaments aquesta legislatura?

Una reforma de l'Estatut, l'única manera de suprimir els aforaments a polítics, és un procés llarg que difícilment es podrà a dur terme aquesta legislatura, encara que la modificació del text que es proposa és mínima. Els impulsors de la ponència, MÉS per Menorca, creuen que podran tancar-la en poc més d'un mes. Després, però, s'hauria d'aprovar la modificació de l'Estatut en el ple del Parlament perquè, més tard, fos ratificada per les Corts com a llei orgànica.

stats