Política 26/11/2018

EN DIRECTE: El Parlament aturarà els peus a la proposta de rebaixa fiscal del PP

El ple també aprovarà la iniciativa d'El Pi d'instar l'Estat que reformi la llei perquè hi torni haver dos períodes de vacances cada any

Jaume Ribas
2 min

PalmaEl ple del Parlament debatrà aquest dimarts la proposició de llei presentada pel Partit Popular que planteja la reforma d'una sèrie de mesures fiscals que suposarien un estalvi per als contribuents de fins a 190 milions d'euros anuals. La majoria d'esquerres impedirà que aquesta mesura prosperi, mentre que Ciutadans li donarà suport i El Pi decidirà què fa en el darrer moment.

El portaveu parlamentari del PSIB, Andreu Alcover, ha acusat els conservadors “d'oportunistes i electoralistes" i creu que "el PP hauria de presentar una esmena parcial als pressupostos i dir quines partides de despesa retallarien per compensar la baixada d'ingressos". MÉS i Podem també s'han pronunciat en contra de la proposta.

Mentre que l'esquerra defensa que en “aquesta legislatura ja es paguen menys impostos que en l'anterior” i que la recaptació de la Comunitat Autònoma és necessària per assegurar els serveis públics, el PP està convençut que “els doblers estan millor en mans dels ciutadans” i que cal “tornar-los l'esforç que varen fer durant la crisi”.

Vistiplau a les rebaixes tradicionals d'El Pi

El ple del Parlament aprovarà demà dimarts una proposta d'El Pi per modificar la llei estatal que va desregularitzar els dos períodes de rebaixes anuals perquè es torni a la fórmula tradicional. Quan es tiri endavant la proposta dels regionalistes, alguns dels diputats hauran d'anar al Congrés a defensar la proposta i Madrid tindrà la darrera paraula. El portaveu i diputat de Ciutadans Xavier Pericay ha anunciat que el partit taronja és l'únic que votarà en contra de la regulació dels períodes de rebaixes tradicionals. “No hi estam d'acord perquè no s'han tengut en compte els ciutadans. Només ens centram en els petits comerços i no en els interessos dels consumidors i usuaris”, ha afirmat.

Arriben les esmenes als pressupostos

A més, aquest dilluns ha acabat el període perquè els grups de l'oposició presentin esmenes al projecte de pressupostos per al 2019. El Pi ha registrat més d'una seixantena d'esmenes centrades i Ciutadans, unes 120. Entre les mesures més destacades dels regionalistes, hi ha la de destinar 3 milions d’euros més a noves promocions d’habitatges de protecció oficial, 2 milions a ampliar la partida de neteja de torrents i 1 milió a un pla de reconversió de zones turístiques. Entre les de Ciutadans, hi ha la de demanar 150 euros per a cada infant per a llibres escolars, el que han anomenat "pla 'Renove" dels llibres de text, o ampliar i millorar les infraestructures hidràuliques.

stats