Política 20/12/2018

El Parlament aprova els pressupostos per al 2019

El ple ha donat el vistiplau a un total de 34 esmenes

Maria Llull
2 min
Imatge d'arxiu del ple del Parlament.

PalmaDesprés de tres dies i un total de 27 hores de debat, el Parlament ha aprovat aquest dijous la Llei de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2019. D'aquesta manera, el Govern balear gestionarà l'any que ve un pressupost de 5.457 milions d'euros, 448,9 milions més que el 2018. Aquesta xifra representa un increment del 8,96% i el situa com el més alt de la història de les Balears.

Els comptes de l'any que ve dediquen 1.726 milions d'euros a Sanitat, un 9,21% més; 1.000 milions a Educació, un 6,91% més; 180 milions a Serveis Socials, un 2,37% menys pel traspàs als consells insulars de les polítiques socials; 111 milions a Treball, un 12,5% més, i 57 milions a Habitatge, un 136,3% més.

Pel que fa al capítol d'esmenes, de les 686 mantingudes per al debat en ple se n’han aprovat 34, algunes d'elles amb transaccions. S'han aprovat 10 esmenes del PP, 6 de Podem, 2 d'El Pi, 7 de MÉS per Menorca, 2 de Ciutadans, 3 de Gent per Formentera i 2 del diputat del Grup Mixt, Salvador Aguilera.

Uns comptes de futur, segons el PSIB

El PSIB ha celebrat l'aprovació dels pressupostos, "amb els quals es garanteixen solucions per als problemes de la ciutadania", segons han explicat els socialistes mitjançant un comunicat. "Això demostra la bona salut del Govern i garanteix l'estabilitat política i econòmica de la Comunitat Autònoma", han afegit.

A més, el grup parlamentari socialista també ha volgut destacar que aquests pressupostos s'han aconseguit "reduint el deute i eliminant les retallades del PP". Els socialistes han defensat "la necessitat de perllongar la feina feta i aprofundir en el canvi", uns objectius que només es poden aconseguir "revalidant la majoria d'esquerres per a la pròxima legislatura".

Una mala notícia per al PP

"L'aprovació d'aquests comptes és una mala notícia", ha manifestat la portaveu adjunta del PP, Margalida Prohens. "Són uns pressupostos de terra cremada, que el Govern sap que no acabarà de gestionar. No responen a les necessitats dels ciutadans de les Illes Balears", ha afegit la diputada popular.

Prohens ha destacat negativament que els partits del Pacte "hagin votat en contra de l'esmena d'El Pi sobre les torres d'alta tensió de Son Puig", però també ha valorat el fet que s'hagi aprovat una esmena del PP per donar ajudes "a l'escola concertada de 0-3 anys".

Els pressupostos reflecteixen la solidesa del Pacte, segons Podem

El diputat de Podem, Alberto Jarabo, ha manifestat que els comptes per al 2019 "confirmen la solidesa d'una majoria representada a les diverses institucions" de les Illes. "Són uns nous pressupostos expansius, amb més despesa en qüestions socials", ha dit Jarabo, qui també ha destacat que aquests comptes serviran per combatre "l'emergència social de l'habitatge".

"Hem aconseguit un acord 'in extremis' perquè es pugui comprar sòl on fa falta", ha dit Jarabo. "És una prioritat aconseguir sòl públic a les tres illes", ha afegit el diputat de Podem, fent referència a una de les esmenes del seu partit aprovades.

stats