Política 15/01/2019

El Parlament aprova la nova Llei agrària

L'oposició acusa el Govern de manca de consens i d'haver fet una normativa "que no serveix per a res"

M.ll.
2 min
El conseller d'Agricultura i Medi Ambient, Vicenç Vidal.

PalmaEl ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts la nova Llei agrària després d'un debat en què l'oposició ha acusat el Govern de manca de consens i d'haver fet una normativa que "no serveix per a res". La nova llei s'ha aprovat amb el suport dels partits d'esquerres i l'oposició del PP, El Pi i Ciutadans.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha assenyalat que aquesta llei agrària és "menys urbanística" que l'anterior, i que el seu esperit és garantir la continuïtat de l'activitat agrària i de producció d'aliments a les Illes Balears.

El contracte territorial, el parc agrari, les Zones d'Alt Valor Agrari (ZAVA), les agroestades i la consideració de la ramaderia com a activitat estratègica són algunes de les principals novetats que presenta la nova normativa.

La Conselleria ha destacat la participació "d'un ampli espectre d'interlocutors" en la redacció de la llei, com "les organitzacions agràries, les entitats ecologistes, els col·legis professionals, el sector ecològic, les cooperatives, els consells insulars i altres conselleries".

L'oposició ataca la llei

"Han retallat els drets dels pagesos i han trencat el diàleg i el consens", ha assenyalat el diputat del PP, Miquel Vidal, durant la seva intervenció. "Teníem una llei i, quan arriba el moment de desenvolupar-la, la llencen a la paperera. Això generarà caos als ajuntaments", ha afegit. Segons Vidal, la nova llei "ha romput la societat". "Per què toques una llei quan ningú no t'ho demana?", ha preguntat.

D'altra banda, Vidal ha demanat paciència als pagesos. "Queden tres mesos per a les eleccions i el canvi de govern. Llavors hi haurà una normativa feta per qui us estima", ha sentenciat.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha afirmat amb contundència que "aquesta llei no servirà per a res". Font ha negat que Unió de Pagesos consideri positiva la nova normativa, malgrat que l'associació així ho ha declarat públicament. "Unió de Pagesos es deu al partit", ha dit Font, qui també considera que "tothom està emprenyat" amb la nova llei.

El portaveu d'El Pi ha criticat amb força el fet que Agricultura i Medi Ambient comparteixin Conselleria. "Agricultura ha claudicat davant Medi Ambient. No els interessa l'agricultura, sinó posar normes urbanístiques", ha comentat.

Un altre argument de l'oposició ha estat la restricció a algunes activitats complementàries a l'agrícola, com les agroestades. "L'activitat agrícola i ramadera no és rendible. Quins avantatges aporta, llavors, aquesta llei al sector primari? Els pagesos han dit que cap", ha assenyalat la diputada de Ciutadans, Olga Ballester.

stats