Política 10/04/2018

El Parlament insta Madrid a pagar els 200 milions a què es va comprometre en el pacte contra la violència masclista

La Proposició No de Llei "d'impuls a l'agenda feminista" ha estat presentada pels grups de l'esquerra

Jaume Ribas
3 min
El Parlament aprova impulsar l'agenda feminista

PalmaEl Parlament ha aprovat avui amb un consens pràcticament unànime una Proposició No de Llei (PNL) amb set mesures a favor de la igualtat entre homes i dones. Aquesta PNL d'"impuls a l'agenda feminista" ha estat presentada pels socialistes, MÉS i Podem. El text aprovat demana al govern central que destini 200 milions d'euros a la lluita contra la violència de gènere, com havia promès, i que desenvolupi lleis per garantir la igualtat salarial. Així mateix, demana al Govern balear mesures com ara la continuació de la tasca en favor de les dones en inspecció laboral, un registre d'empreses amb plans d'igualtat i el foment d'aquestes bones pràctiques.

El Partit Popular ha donat suport a sis punts dels set de la Proposició No de Llei, però ha votat en contra d'instar el govern central a dotar el Pacte estatal contra la Violència de Gènere amb els 200 milions acordats inicialment. Els conservadors demanaven en la seva esmena que aquesta petició no s'adreçàs al govern d'Espanya sinó als grups amb representació al Congrés, però no ha estat acceptada pels grups de la majoria.

La diputada socialista Sílvia Cano ha dit que uns governs “són aliats del feminisme i d'altres no ho són”. Ha insistit que “només quan ha governat l'esquerra s'han fet passes importants per a la igualtat” i ha posat exemples com la creació de l'Institut de la Dona o la implantació de llistes cremallera al Parlament. Així mateix, Cano ha manifestat la seva “decepció profunda” davant “l'incompliment flagrant del Pacte contra la Violència de Gènere” que ha fet el govern central.

La coportaveu de Podem, Laura Camargo, ha defensat que la PNL recull “una part de les reivindicacions de la jornada històrica del 8 de març” i ha reclamat al govern central “fets i no paraules” i “que la igualtat entre homes i dones no quedi per a demà”. Igualment, Camargo ha criticat el xantatge del PP, que ha presentat una esmena que subordina a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat l'augment de la partida per lluitar contra la violència masclista.

En una línia també crítica, la diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha retret al PP que “els llaços i els minuts de silenci són estafes” si el Partit Popular no és conseqüent i no aplica polítiques públiques contra la violència de gènere. Campomar ha valorat que “el 8 de març va deixar en evidència Rajoy” i ha acusat el president espanyol de “no fer res” i tirar endavant una “política d'omissió” que no actua contra la desigualtat entre homes i dones. Així mateix, la diputada de MÉS per Menorca, Patrícia Font, ha demanat “esforços” per lluitar contra el sistema patriarcal.

La diputada del Partit Popular, Sandra Fernández, ha defensat l'esmena del seu grup, que demana que s'insti els grups parlamentaris del Congrés i no el govern central a dotar pressupostàriament el Pacte contra la Violència de Gènere perquè passi de 80 a 200 milions. Fernández ha criticat l'actitud “zero constructiva” dels grups de l'esquerra, especialment del Partit Socialista, i ha demanat “humilitat” per reconèixer la tasca que fa el PP en matèria d'igualtat i feminisme.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha expressat el seu suport a la PNL presentada pels grups de l'esquerra, però s'ha sorprès que 5 de les 7 peticions que fa el text vagin adreçades al mateix Govern balear. “El Parlament ha de recordar al Govern la tasca que se suposa que ja està fent?”, ha demanat el portaveu regionalista.

La diputada de Ciutadans Olga Ballester ha començat el seu discurs expressant solidaritat amb les dues parelles de guàrdies civils que es barallaren amb els joves d'Altsasu, que són actualment a presó preventiva acusats de terrorisme. Així mateix, ha instat el govern a “posar-se les piles” i ha anunciat el vot a favor del seu grup a la PNL presentada pels grups de l'esquerra. Montse Seijas, del grup mixt, ha aplaudit la iniciativa i que s'insti a dotar amb recursos les mesures que es prenen perquè "arribin veritablement a la ciutadania".

stats