Política 11/07/2019

El Parlament ratifica el nomenament de Vicenç Vidal i José Vicente Marí Bosó com a senadors autonòmics

Ciutadans i Vox hi han votat en contra i El Pi se n'ha abstingut

Maria Llull
3 min
José Vicente Marí Bosó i Vicenç Vidal després de ser ratificats com a senadors pel Parlament

PalmaEl Parlament de les Illes Balears ha ratificat aquest dijous el nomenament de Vicenç Vidal (MÉS) i José Vicente Marí Bosó (PP) com a senadors autonòmics a proposta del PSIB i del PP, els dos grups parlamentaris majoritaris.

Ciutadans i Vox han votat en contra de la designació, mentre que El Pi se n'ha abstingut. "MÉS per Mallorca ja va proposar la legislatura passada que els senadors fossin escollits per la Cambra i que no vinguessin dels partits grans", ha explicat el portaveu d'El Pi, Jaume Font, per justificar el posicionament del seu partit. El líder regionalista també ha demanat als nous senadors que facin entendre a la Cambra Alta que les Balears necessiten que "es compensi la insularitat".

El portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha fet referència a Vicenç Vidal i ha lamentat que s'enviï a Madrid "un representant d'un grup nacionalista que ha promès el càrrec apel·lant al dret d'autodeterminació". Pérez-Ribas també ha criticat que Vidal "no representa els partits més votats" i ha puntualitzat que la seva formació no s'oposa al nomenament de Marí Bosó, encara que no s'ha pogut reflectir perquè la votació s'ha fet en bloc.

"Cap força que proposa els senadors no ens n'ha informat ni ha demanat el nostre suport", ha indicat el portaveu de Vox, Jorge Campos. Sobre el nomenament de Vicenç Vidal, Campos ha explicat que el seu partit no dona suport a "l'arribada d'una veu separatista i pancatalanista, la qual se sent d'un país imaginari". "Per què va Vidal a la capital de l'estat opressor?", ha demanat. La resposta de Campos és que "Armengol ha hagut de comprar la cadira, i els interessos dels ciutadans han quedat pel camí". A més, el portaveu de Vox ha demanat que, en un futur, "els senadors es votin per separat".

Vidal: "Cal una veu a Madrid per defensar les llibertats polítiques"

Vicenç Vidal s'ha mostrat "molt satisfet" per la seva designació i ha considerat que "és més necessari que mai que hi hagi una veu a Madrid que defensi les llibertats polítiques, la llibertat d'expressió i la llengua catalana", i ha assegurat que aquests seran els pilars de la seva actuació a la Cambra Alta.

El nou senador ha comentat que lluitarà perquè no es faci "ni una passa enrere en polítiques mediambientals" i també per "un finançament just" que vagi més enllà del REB i impliqui "un canvi de model econòmic".

Vidal ha demanat als partits que han votat en contra de la seva designació que tinguin en compte "la llibertat d'expressió i la llibertat política". "Que tinguem segons quins grups en aquest Parlament demostra que les lluites dels nostres padrins estan més vives que mai", ha sentenciat.

Per part seva, el nou senador del PP, José Vicente Marí, ha agraït públicament al president popular, Biel Company, i als companys de partit la confiança que li han dipositat per exercir aquest càrrec polític.

Marí s'ha posat a disposició de tots els grups del Parlament balear per treballar de manera conjunta els pròxims anys i ajudar a resoldre els problemes dels ciutadans, que "és el que ens toca als partits polítics", ha dit.

La distracció de Podem

Dos diputats de Podem han quedat sense votar la designació de Vidal i Marí Bosó com a senadors perquè han esgotat els tres segons dels quals disposaven per votar. Fonts del partit morat han explicat que no s'ha demanat la repetició de la votació "perquè els càrrecs no estaven en joc i hi havia majoria a bastament".

Vidal i Marí Bosó han estat elegits senadors amb 44 vots a favor, 8 en contra i 3 abstencions.

stats