Política 15/02/2019

El Parlament Europeu prohibeix la conferència de Carles Puigdemont i Quim Torra

La Generalitat manté l'acte a Brussel·les però sense concretar on el celebrarà

Júlia Manresa
3 min
Torra i Puigdemont demanen una “mediació internacional” en un article conjunt a la revista nord-americana ‘Newsweek’

Brussel·lesCarles Puigdemont no podrà pronunciar la conferència dilluns al Parlament Europeu. Ho ha decidit el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, després de consultar el departament de seguretat de la institució. Segons un comunicat de premsa, no s'autoritza l'esdeveniment que havia organitzat l'eurodiputat flamenc de la N-VA Ralph Packet, i en què també havia de participar el president de la Generalitat, Quim Torra, perquè "hi ha un elevat risc que suposi una amenaça per al manteniment de l'ordre públic del Parlament". Tanmateix, Torra i Puigdemont ja han anunciat que mantenen la seva intenció de fer la conferència dilluns a Brussel·les, tot i que en un lloc encara per determinar.

Segons el comunicat, aquesta decisió està basada en "diversos elements", però cita en concret "l'ocupació recent per part dels manifestants dels edificis del Parlament Europeu i de la Comissió a Barcelona". D'aquesta manera es considera també que les "tensions" vinculades al judici que ha començat aquest 12 de febrer, "la falta d'informació dels participants en l'esdeveniment" i "especialment la possibilitat que hi hagi incidents al voltant del Parlament" justifiquen el veto a la conferència. Per tot plegat, es conclou que els serveis de seguretat del Parlament no podrien garantir l'ordre i la seguretat a la institució.

La prohibició de l'Eurocambra arriba just després que eurodiputats del PP, el PSOE, Ciutadans i un exmembre d'UPyD ho demanessin. El PP, el PSOE i Ciutadans ho van sol·licitar directament per carta al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, argumentant que una institució democràtica com aquesta no podia acollir un "evadit" de la justícia. Però, a més, l'europarlamentari del PP Esteban González Pons va anar més enllà i va arribar a demanar que, si se celebrava la conferència, Puigdemont fos detingut.

El primer a reaccionar a la prohibició ha sigut el responsable de comunicació internacional del president Quim Torra, Joan Maria Piqué, que ha tuitejat: "Quan el feixisme no s'atura a Espanya, arriba a tot Europa i es converteix en un problema encara pitjor".

La conferència, que havia organitzat l'eurodiputat de la N-VA Ralph Packet, s'havia de fer sota el títol "Catalunya i el judici al referèndum, un repte per a Espanya". El primer eurodiputat que va demanar la prohibició de l'acte, Enrique Calvet, ha celebrat amb diversos tuits la prohibició. Després d'haver demanat via Twitter que els partidaris d'impedir la conferència enviessin correus al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha difós una imatge amb el cartell de la convocatòria sota una creu vermella i el següent text: "Gràcies pel vostre compromís i activisme. Ho hem aconseguit. Hem defensat amb dignitat la nostra democràcia davant d'aquells que l'ataquen i volen fragmentar-la i denostar-la. Hem actuat units i hem fet un gran favor a Europa i a Espanya".

Torra i Puigdemont es reuniran a Brussel·les dilluns que ve

Tot i l'anul·lació de l'acte, doncs, Torra i Puigdemont mantenen la seva intenció de fer una conferència a Brussel·les. A més, Torra aprofitarà el seu viatge per visitar la delegació de la Generalitat davant la Unió Europea, on es reunirà amb la delegada Meritxell Serret. També ha anunciat que es reunirà amb el president de Flandes, Geert Bourgeois, a la seu del govern flamenc. Per últim, visitarà la Casa de la República, on es reunirà amb Carles Puigdemont i es trobarà amb el president del Parlament de Flandes, Jan Peumans.

Els presidents han advertit a Tajani que faran igualment l'acte, però sense concretar on. En una carta enviada al president del Parlament Europeu, han argumentat que durant l'últim any tant l’un com l’altre han visitat multitud de Parlaments i paisos, sempre amb "absoluta normalitat". Flandes, Finlandia, Dinamarca, Irlanda, Gran Bretanya, Alemanya i Estats Units. "Els suposats problemes de seguretat no haurien de ser utilitzats per silenciar idees legítimes", han lamentat, advertint Tajani que el seu deure és "preservar la llibertat d’expressió".

L'expresident Carles Puigdemont tampoc ha descartat la possibilitat que intenti entrar a l'Eurocambra malgrat la prohibició d'oferir la conferència, perquè "és un ciutadà lliure". D'altra banda, a part de la missiva, Puigdemont ha avisat que estudia quines mesures administratives pot emprendre per recórrer la decisió del president del Parlament Europeu.

stats