Política 16/07/2018

ERC i la CUP descarten sumar-se al nou projecte

L’ANC veu “lògic” que es recompongui l’independentisme

Mireia Esteve
3 min
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa

BarcelonaLa transversalitat que Carles Puigdemont volia donar al seu nou moviment, la Crida Nacional per la República, va rebre ahir el cop de porta d’ERC i de la CUP. Els republicans consideren que el projecte que impulsa l’expresident de la Generalitat –juntament amb l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez– serveix per “enfortir el centredreta” independentista, en paraules de la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, i opten per mantenir-se’n al marge i “sumar” separadament.

Els republicans no han mantingut converses sobre aquest nou projecte amb cap dels membres que l’impulsen, segons va explicar ahir Vilalta en roda de premsa, però la portaveu d’ERC va assegurar que estaran “amatents” a com evolucioni la iniciativa. Tot i admetre que veuen amb bons ulls que hi hagi un espai com el que planteja Puigdemont que sigui “fort”, Marta Vilalta va assegurar que la seva formació només se sent “interpel·lada per sumar des de la unitat d’acció”, però sense integrar-se en el futur partit de Puigdemont i Sànchez.

De fet, ERC ja va tancar la porta a participar en les primàries republicanes que proposa l’ANC per formar llistes úniques independentistes en grans ciutats catalanes de cara a les eleccions municipals de l’any que ve. El partit opta perquè l’independentisme aglutini forces, però que cadascú ho faci des del seu espai polític. Així, ahir Vilalta va voler tallar de soca-rel els rumors d’una possible repetició de JxSí. “El país i l’independentisme necessiten un centredreta fort i potent, cadascú ha de créixer en el seu espai per després poder sumar tots per ser més forts”, va dir la dirigent d’ERC.

L’objectiu de la nova organització política hereva de JxCat és materialitzar el resultat de l’1-O. Una fita que els republicans també comparteixen, però que creuen que es pot assolir sense haver de renunciar a cap sector polític. “Si l’objectiu d’aquest nou projecte és recompondre l’espai de centredreta que abans ocupava l’antiga CDC i, al mateix temps, vol construir la República, estic segura que ens podrem entendre”, va dir Vilalta.

Els cuparies no veuen amb tan bons ulls el nou espai. Per a ells, la Crida és una simple “refundació” de CDC que només serveix per “fer una neteja de cara” i descarten del tot integrar-s’hi, segons van explicar a l’ARA ahir fonts dels anticapitalistes. La CUP exigeix a Puigdemont que deixi d’apropiar-se l’1-O i la “simbologia republicana”, perquè és un “espai construït per la ciutadania” i que no ha de servir per treure “rèdit electoral”, van explicar les mateixes fonts.

L’ANC espera fixar una posició

Ara per ara, doncs, el projecte de Puigdemont haurà de començar a caminar sol –tot i que l’aposta de l’expresident era aglutinar la “pluralitat ideològica”, tal com va verbalitzar ahir ell mateix durant l’acte de presentació–, perquè, a més d’ERC i la CUP, l’ANC tampoc es va voler pronunciar sobre la iniciativa.

L’ANC sempre ha sigut partidària d’unificar l’independentisme, però ahir la seva presidenta, Elisenda Paluzie, no va voler opinar sobre el nou espai. “No valorarem la seva proposta fins que no en sapiguem els detalls”, va dir en una entrevista a TV3 prèvia a la presentació. Ara bé, va admetre que “després de la commoció de l’octubre i la repressió política, i de com han reaccionat els diversos actors, és lògic que hi hagi recomposicions a l’espai polític”. Amb el projecte presentat, l’entitat haurà de fixar la seva posició.

stats