Política 04/04/2019

El Pacte i part de l'oposició, a favor d'un acord de mínims per gestionar millor la serra de Tramuntana

MÉS, PSIB, Podem i El Pi s'han mostrat favorables a fer-ho després de les eleccions, encara que el PP ha estat qui més reticències hi ha manifestat

Kike Oñate
2 min
El Pacte i part de l'oposició a favor d'un acord de mínims postelectoral per gestionar millor la Tramuntana

PalmaEls partits del Pacte, El Pi i PP s'han mostrat aquest dijous a favor d'establir un acord de mínims amb l'objectiu de millorar la gestió i la protecció de la serra de Tramuntana, tot i que han considerat que és millor dur-ho a terme passades les eleccions. En la decisió, encara que s'hagi pres en un debat organitzat per l'associació Tramuntana XXI amb el títol 'Un Pacte per la serra?' a Can Oleo, hi han participat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; la consellera socialista Merces Garrido; el president i diputat regionalista Jaume Font; el candidat al Parlament per Podem Moisés López, i l'actual batle popular d'Escorca, Toni Solivellas. Així i tot, el membre del PP s'hi ha mostrat més reticent i ha criticat la llei de camins públics i agrària, a més d'assegurar que al sòl privat de la Serra no s'hi pot construir. D'altra banda, el representant de Ciutadans s'hi ha absentat per motius personals.

En aquest sentit, el president de l'entitat, Joe Holles, ha manifestat que "feim una passa més per construir un consens integrador envers la serra de Tramuntana, un dels principals objectius de la nostra entitat". A més, han valorat positivament el debat, atès que un segon encontre podria ser esperançador perquè es pogués incloure als pressupostos de l'any 2020 un millor finançament per a aquesta causa.

López i Font han coincidit que el principal problema de la Serra és que s'ha de repoblar i s'ha de facilitar que nous pagesos puguin accedir-hi per "refer" el paisatge malmès pel pas del temps i l'abandonament del camp. També veuen necessària una gestió entre el sector privat i públic, especialment el candidat de Podem, que considera les ajudes públiques molt importants per potenciar el sector. Una opinió que no ha compartit Solivellas, ja que "si tot està sustentant en subvencions, quan vinguin temps magres tornarem a la mateixa situació", ha dit.

Totes les formacions, menys el PP, i en menor mesura El Pi, s'han manifestat a favor que el turisme no pot ser l'eix fonamental per recuperar l'activitat econòmica, encara que pot ser útil. Tot i això, el batle popular ha considerat que "la protecció ha arribat a uns nivells que ja no permet un desenvolupament mínim del sector primari", i ha criticat que als terrenys públics sí que es puguin construir refugis i altres construccions.

stats