Política 22/05/2020

El Pacte arriba a un acord i tira endavant el decret de protecció del territori

Eivissa i Formentera queden exonerades de la nova normativa que afecta el sòl rústic

Kike Oñate/ Maria Llull
2 min
Quan entri en vigor el nou decret, les construccions en sòl rústic hauran de recollir mesures d'integració paisatgística

PalmaPSIB, MÉS per Mallorca i Podem han arribat aquest divendres a un acord per tirar endavant el decret llei de protecció del territori, impulsat per la Conselleria de Medi Ambient i Territori, amb Miquel mir al capdavant. Així ho han confirmat a l'ARA Balears fonts del PSIB i MÉS. Una de les variacions del text inicial que ha permès arribar a un acord ha estat que, a més de Formentera, Eivissa també quedi exonerada dels articles que fan referència al sòl rústic.

La normativa, que no s'havia aprovat en el Consell de Govern d'aquest divendres per manca d'acord, frena la possibilitat de construir en els terrenys coneguts com a falsos urbans: sòls urbans o urbanitzables no consolidats per la manca de serveis bàsics com clavegueram o aigua corrent. En aquest cas el decret estableix una moratòria de llicències en aquests terrenys i dona als consells insulars i a l'Ajuntament de Palma fins al 31 de desembre del 2021 perquè tornin a classificar aquests sòls. Si no ho fan, serà el Govern qui podrà definir-ne la classificació fins al 31 de desembre del 2022.

A més, el decret també estableix que la desclassificació dels terrenys urbans a partir dels vuit anys d'antiguitat i on no s'ha arribat a construir. No estan inclosos en aquest punt els terrenys destinats a habitatges de protecció oficial o els projectes d'urbanització en tràmit. Això sí, aquesta mesura només afectarà els ajuntaments que no es varen adaptar al Pla Territorial del 2004, en el cas de Mallorca.

Pel que fa al sòl rústic, la norma impedeix la construcció d'habitatges unifamiliars dins àrees de risc potencial d'inundació erosió o incendis, llevat que siguin terrenys vinculats a explotacions agrícoles o ramaderes. Aquest és un dels punts que no s'hauran de complir a Eivissa i Formentera, on sí que es podran construir habitatges a zones de risc.

D'altra banda, els habitatges que es construeixin en sòl rústic no podran sobrepassar determinades dimensions. Aquest ha estat un dels punts que ha generat més tensió, segons fonts de MÉS, però finalment ha quedat igual al plantejament inicial. El volum màxim de qualsevol edificació en qualsevol categoria de sòl rústic haurà de ser de 900 metres cúbics. La normativa apunta al lloguer turístic com a causa del "reiterat intent de construir habitatges unifamiliars de dimensions clarament desproporcionades" en aquesta classe de sòl.

El decret també estableix que per construir o fer una reforma en sòl rústic, amb independència de l'ús que se'n faci, s'haurà d'aportar un projecte tècnic amb les mesures d'integració paisatgística i ambientals que s'hagin de fer. L'objectiu és que els terrenys estiguin en bon estat i aconseguir minimitzar l'expansió dels incendis forestals. La normativa aposta també per protegir les parets de pedra en sec i obliga a eliminar els tancats que no s'hagin fet amb materials tradicionals.

A més, els habitatges unifamiliars en sòl rústic no podran tenir més d'una piscina per finca, i les dimensions de les noves que se'n facin no podran ser superios als 35 metres quadrats, amb un volum màxim d'aigua de 60 metres cúbics.

stats