Política 08/10/2020

Pablo Iglesias veu "inconcebible" que el Suprem l'imputi pel cas Dina

El vicepresident del govern espanyol evita dir si dimitirà si l'alt tribunal decideix investigar-lo

Ara
4 min
Pablo Iglesias intervenint ahir al Congrés

BarcelonaEl vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, veu "inconcebible" i també "impossible" que el Tribunal Suprem l'acabi imputant pel cas Dina. Aquest dimecres el jutge Manuel García-Castellón va traslladar a l'alt tribunal el cas que involucra Iglesias en el robatori del telèfon mòbil de la seva exassessora. "Seria inconcebible que en una democràcia de la Unió Europea passés una cosa així", ha afirmat Iglesias en una entrevista a RAC1, en què també ha advertit que seria una "vulneració del dret" si el Suprem decidís investigar-lo. "Estem parlant d'un cas d'espionatge que es planteja que se m'investigui a mi perquè les clavegueres em van investigar il·legalment", ha afegit.

Pablo Iglesias ha evitat posar-se en l'escenari d'una eventual imputació i, per tant, no ha contestat si preveu dimitir si arriba el cas. "És inconcebible que el jutge accepti la imputació", ha insistit. De fet, Iglesias ha assegurat que a l'estat espanyol "no s'ha condemnat ni imputat a ningú per les seves idees". En aquest sentit, i quan li han preguntat sobre el cas dels presos polítics, Iglesias ha assegurat que els líders independentistes no estan dins la presó per ser "independentistes", sinó per uns "fets que s'intentaven justificar per un altre lloc". "No hi ha delicte ideològic al nostre país", ha afirmat. Pocs minuts després, però, ha matisat les seves paraules i ha admès que hi ha "precedents d'injustícia", com el cas de l'activista del CDR Tamara Carrasco, en què els fets que se li imputaven han acabat en no-res.

Amb tot, les paraules d'Iglesias han generat indignació entre les files independentistes i l'expresident Quim Torra li ha replicat a través de Twitter: "En el meu país fa anys que passa".

També ho ha fet la consellera de la Presidència i portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, que li ha replicat que en coneix "uns quants d'imputats i condemnats per les seves idees".

Suport del govern espanyol

Des del govern espanyol, el ministre de Transports, José Luís Ábalos ha assegurat que l'executiu de Pedro Sánchez "confia en el vicepresident" i ha criticat el paper de l'oposició carregant contra Iglesias. "Em queda clar quin és el propòsit però no que volen protegir", ha assegurat. Ábalos s'ha referit a la polèmica durant una visita a Barcelona en la que ha signat un conveni amb l'alcaldessa Ada Colau per injectar 72 milions d'euros en habitatge de lloguer públic a la capital. Colau ha assegurat que el vicepresident "no només no ha de dimitir, sinó que té tota la solidaritat i confiança davant l’assetjament que està patint". L'alcaldessa considera que el cas Dina evidencia la necessitat d'una "renovació en la cúpula judicial per garantir que no s'aprofiti la Justícia per fer un atac a un govern de coalició progressista".

Una estona abans, el líder de Podem ja havia insistit en denunciar que és una víctima més de les "clavegueres de l'Estat" i ha recordat que Podem ha rebut "14 denúncies per finançament il·legal" i que totes han estat arxivades. Iglesias ha assegurat que la persecució que diu que pateix a nivell mediàtic i polític està "acreditada judicialment", perquè ha recordat que l'excomissari José Manuel Villarejo està involucrat en la causa. "Villarejo és un subministrador d'escombraries als poders mediàtics", ha afirmat Iglesias. De fet, ha assegurat que "tothom s'ha reunit" amb l'excomissari, excepte Podem, i ha acusat la dreta espanyola d'intentar treure rèdit polític del cas Dina per provar de fer caure el govern de coalició.

Iglesias ha explicat que ha parlat amb el president espanyol, Pedro Sánchez, sobre aquesta qüestió, tot i que no ha volgut detallar el contingut de la conversa. Amb tot, el vicepresident espanyol sí que ha dit que el president de l'executiu "és conscient" de la situació i que li ha expressat màxima confiança, tal com va dir ahir el mateix Sánchez. "És massa evident que la dreta sap que per mitjans democràtics no farà caure el govern i juga totes les cartes. És enormement perillós", ha avisat.

PP i Ciutadans continuen carregant contra Iglesias

Des de PP i Ciutadans, però, continuen amb l'ofensiva contra Iglesias. Si ahir el líder popular, Pablo Casado, ja en va demanar la seva dimissió, aquest dijous el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, ha acusat el vicepresident espanyol "d'aferrar-se a l'escó" i ha preguntat a la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado quina serà la posició del ministeri públic perquè considera que en aquest cas "no és una cosa anecdòtica sinó crucial". De fet, García Egea ha assegurat que si Iglesias no estigués aforat, "estaria automàticament imputat".

Una tesi que també ha sostingut la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, però que en el seu cas ha evitat demanar-ne la dimissió. "Hauria de ser el primer a posar-se a si mateix el llistó", ha dit en una entrevista a Antena 3 sobre la petició del jutge del cas Dina perquè l'investigui el Tribunal Suprem. Arrimadas ha opinat que "la situació política és lamentable" i ha criticat que el govern espanyol "tapa la corrupció de Podem". "Si no està imputat és perquè és aforat", ha remarcat.

stats