Política 19/09/2020

Iglesias fixa com a "tasca fonamental" de Podem posar fi a la monarquia

Avisa que a Cs no li agradaran els pressupostos perquè inclouran "avenços importants" en matèria fiscal

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El vicepresident segon del govern espanyol i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, dimecres durant la sessió de control al Congrés.

MadridPablo Iglesias ha tancat aquest dissabte una setmana de pressió al PSOE pels pressupostos amb la reunió del consell ciutadà estatal de Podem, el màxim òrgan de decisió del partit entre congressos, on ha establert les línies d'acció per al nou curs polític. Dos són els objectius del vicepresident segon del govern espanyol. En primer lloc, com ha recalcat durant tota la setmana –amb dues reunions amb ERC i EH Bildu que han generat malestar entre ministres socialistes–, que l'executiu de coalició pacti els pressupostos generals de l'Estat amb el bloc de la investidura i deixi de banda Ciutadans, a qui ha augurat de no li agradaran els comptes perquè "inclouran avenços importants en matèria fiscal". "Depèn del govern que hi hagi un acord de pressupostos que assenti la majoria de la investidura", ha dit tot recordant que els que formen el bloc d'investidura "estan disposats a negociar".

En segon lloc, ha fixat com a "tasca fonamental" de Podem "treballar en la construcció d'un horitzó republicà", és a dir, posar fi a la monarquia. Davant el PSOE i especialment el president espanyol, Pedro Sánchez, que s'ha erigit en protector de Felip VI, el vicepresident segon ha demanat "valentia" i "audàcia" perquè Espanya pugui decidir el pròxim cap d'estat. Ha reconegut que ara mateix no és possible per la falta de majories a les Corts, però ha recordat que fa sis anys semblava impossible posar fi al bipartidisme i encara més que un partit que no tenia finançament dels bancs arribés al govern espanyol.

La posició d'Unides Podem respecte a la Corona no és nova. Sense anar més lluny, aquesta setmana han forçat al Congrés un debat sobre la monarquia burxant el PSOE per l'eliminació de les preguntes sobre el rei i el model d'estat que prefereixen els ciutadans al baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Els socialistes han fet majoria sempre amb el PP, Ciutadans i Vox en aquest tema. Ara la novetat d'Iglesias és que fixa la construcció d'una república com a eix prioritari del partit. Tot i que la formació va néixer el 2014 sense voler mullar-se sobre aquest tema, malgrat molts dels quadres declarar-se republicans, cada cop ha tingut més pes en el seu programa. Però la fugida del rei emèrit envoltat d'escàndols de presumpta corrupció ha accelerat els plans d'Iglesias.

"Hem de ser capaços d'entendre el moment de crisi que viu la monarquia i el model d'estat que encarna. Cal tenir la valentia i l'audàcia de posar damunt la taula la necessitat que Espanya avanci cap a una nova república, que la república arribi a la Corona", ha assenyalat, perquè segons el seu parer els escàndols de Joan Carles I –a qui no ha esmentat directament– no es poden deslligar de Felip VI.

La superació de la crisi territorial

Els dos eixos fonamentals del nou curs polític –els pressupostos i la construcció d'una república– els ha lligat directament al tercer tema fonamental: la superació de la crisi territorial. Creu que, per una banda, no serà possible eliminar el conflicte si no es té en compte Esquerra als pressupostos, i també ha considerat com una clau de volta per construir un verdader estat plurinacional la construcció d'una república. "Un horitzó republicà que pugui representar un projecte comú per als espanyols respecte a la centralitat de la monarquia", ha assegurat.

Iglesias torna a augurar un camí ple de pressions perquè el projecte no prosperi. Algunes, segons ha indicat, de manera velada del mateix executiu espanyol. També creu que tots els fronts judicials estan fent aigües perquè l'Audiència Nacional ha tornat a acceptar la seva condició de perjudicat, de víctima, en el cas Dina. I, a més, la Fiscalia ha demanat investigar el finançament del partit per un sol contracte amb una empresa, i ha deixat de banda la versió d'una caixa B alimentada sobretot per la dreta espanyola.

El govern espanyol presentarà als partits del Congrés una proposta fiscal que comportarà pujades d'impostos a les grans rendes i als patrimonis de més de 10 milions d'euros, amb l'objectiu que es reflecteixi en uns pressupostos per al 2021 molt expansius, segons avança Efe. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d'estat de Drets Socials i dirigent econòmic de Podem, Nacho Álvarez, estan a punt de tancar un pla fiscal que no renuncia a apujar impostos als més rics, tot i que descarta crear un impost especial a les grans fortunes, tal com demanava Podem. Es compliria així una part de l'acord de coalició firmat pel PSOE i Podem.

El govern espanyol busca suport al Congrés per apujar els impostos a les rendes més altes

stats