Política 15/09/2020

Iglesias pren la batuta pels pressupostos i es reunirà amb ERC i EH Bildu

Calvo, que ja havia començat una ronda de contactes, subratlla que la negociació la porta Hisenda

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Pablo Iglesias al Congrés dels Diputats.

MadridBall de negociacions al Congrés pels pressupostos generals de l'Estat. Unides Podem ha decidit entrar en joc i marcar perfil pel joc d'aliances possibles que hi ha sobre la taula. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, manté que la "quadratura del cercle" és possible amb la suma del bloc de la investidura i alhora Ciutadans i ha avalat que Unides Podem prengui la batuta per convèncer el bloc de la investidura, malgrat les reticències d'alguns sectors del PSOE al govern espanyol. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va començar ahir dilluns amb el PP una ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris per abordar aspectes clau del curs polític, començant pels pressupostos. I de fet té previst reunir-se demà a la tarda amb ERC en una reunió que emmarca en la cortesia parlamentària. Però se li ha avançat el vicepresident segon, Pablo Iglesias, que ha acordat trobar-se amb els republicans i EH Bildu demà al matí al Congrés.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha anunciat en roda de premsa des de la cambra baixa que havien convingut amb Iglesias reunir-se per abordar "l'escenari que s'obre" a partir d'ara. Però en tot moment ha mantingut la necessitat que tingui lloc la taula de diàleg abans de negociar els pressupostos, per bé que ha admès la possibilitat que no tingui lloc de manera imminent. "No hi ha data per a la taula de diàleg. Hi ha dos governs i quatre partits. Si no es fa, tothom sap per qui i per què", ha dit en un context en què el govern espanyol acusa el president de la Generalitat, Quim Torra, de posar pals a les rodes a trobar una data. Segons fonts republicanes, que asseguren que demà no es negociaran els pressupostos, Iglesias va trucar fa uns dies a ERC per trobar una dia per asseure's a parlar i van combinar per fer-ho al Congrés. La Moncloa explora així de nou la via d'entesa a través del bloc d'investidura. Fonts pròximes a Iglesias asseguren que Sánchez n'està al cas i que l'objectiu és impulsar uns "primers contactes" pels comptes, a l'espera que hi hagi un esborrany, així com també intentar "garantir una estabilitat parlamentària durant tota la legislatura".

La iniciativa d'Iglesias, però, no acaba de convèncer alguns sectors del PSOE al govern espanyol. Calvo ha evitat confirmar si Iglesias es reuneix amb ERC i EH Bildu per ordre de Sánchez i ha restat importància a la ronda de contactes, l'ha emmarcat en les converses habituals dels ministres amb els grups parlamentaris. De fet, acompanyada de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, ha recalcat que és Hisenda qui s'encarrega de negociar els pressupostos. Ara bé, ha assenyalat que "qualsevol iniciativa" per possibilitar un acord de pressupostos serà "positiva". "En aquest govern cap ministre i cap vicepresident actua pel seu propi compte i tots els ministres i vicepresidents tenen iniciatives pròpies –ha afegit–. Les dues qüestions són compatibles i desitjables".

El partit taronja també ha marcat distàncies amb la negociació real dels pressupostos. El portaveu de Cs al Congrés, Edmundo Bal, ha dit que els comptes es tramitaran a través de la ministra d'Hisenda, "que és la competent". La portaveu socialista, Adriana Lastra, ha recordat que qui sí que negociarà els comptes amb Montero serà el secretari d'estat de Drets Socials i mà dreta d'Iglesias, Nacho Álvarez, tal com van convenir els dos partits per girar full a la crisi oberta per la proximitat dels socialistes amb Ciutadans.

Els abertzales volen entrar en les negociacions

Montero ha deixat de banda ja aquest dimarts la pressió al PP pels pressupostos i ha evitat entrar a parlar de les negociacions. Ara bé, ha mantingut que ara mateix són entre Unides Podem i el PSOE abans d'asseure's amb d'altres grups. Declaracions que contrasten amb les del PNB, que assegura que les negociacions amb el govern espanyol, que van començar la setmana passada, "avancen" de forma correcta. Als nacionalistes bascos els ha entrat en joc en les possibles aliances EH Bildu, que ahir dilluns va mostrar-se disposat a acordar i negociar els pressupostos sempre que s'abordi el debat territorial, siguin d'esquerres i s'abordi també la política penitenciària. El partit abertzale vol entrar en les negociacions i la reunió amb Iglesias té com a objectiu pressionar perquè el govern espanyol deixi de banda Ciutadans. Calvo té previst reunir-s'hi la setmana que ve.

stats