Política 28/05/2020

Iglesias diu que els Jordis són "dos demòcrates" però que el seu govern "complirà" el que dictin els tribunals

Augura que "hauran de formar part del debat polític fonamental" per superar la crisi a Catalunya

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, durant la compareixença a la comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés.

MadridEl nou informe d'Amnistia Internacional que demana la llibertat del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez continua portant cua a Madrid. El govern de Pedro Sánchez ha decidit defensar el paper de l'organització, però desvincular el clam d'Amnistia de les capacitats que té l'executiu per posar en llibertat els Jordis. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ho va assenyalar dimecres preguntat per Junts per Catalunya i la CUP en la sessió de control al Congrés, i aquest dijous el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha anat un pas més enllà i ha reconegut el paper de Sànchez i Cuixart assegurant que són uns "demòcrates", però ha afegit que l'executiu està lligat de mans i peus i que el cas depèn de la justícia, "agradi o no".

Iglesias ha fet aquesta valoració, ja gairebé en temps de descompte, interpel·lat pel diputat de JxCat Ferran Bel, ja que el també líder d'Unides Podem s'ha oblidat de respondre al diputat del partit independentista durant el torn de rèplica de la compareixença davant la comissió de reconstrucció social i econòmica del Congrés. "Considero Sànchez i Cuixart dos demòcrates que hauran de formar part del debat polític fonamental per superar, des del consens i la legalitat, un conflicte polític que ha fet molt de mal", ha dit, i ha recordat que els ha visitat a la presó a tots dos. Ara bé, ha insistit en la línia del ministre de Justícia que el govern espanyol "complirà la llei i el que dictin els tribunals de Justícia, ens agradi més o menys". "Però cal complir-ho", ha puntualitzat.

JxCat "ha evolucionat en una direcció positiva"

La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, tenia previst ahir dimecres preguntar per aquest tema a Iglesias durant la sessió de control, però a últim moment l'executiu va derivar la pregunta al ministre de Justícia. Durant la compareixença en comissió, Iglesias també ha defensat que no tindria problemes en "dialogar" amb l'expresident de la Generalitat i líder de JxCat, Carles Puigdemont, que havia estat proposat per comparèixer a la comissió però finalment va ser vetat. De fet, Iglesias ha lloat que JxCat hagi "evolucionat" en una direcció "positiva" respecte a "l'antic" perfil de Convergència, sobretot en matèria social, però que estaria bé que "ho diguessin de manera clara".

stats