Política 17/05/2018

Es disparen els dubtes sobre els estudis de Casado

El PP veu com s’enfosqueix el futur d’un dels candidats en la cursa per substituir Cifuentes

Dani Sánchez Ugart
3 min
Pablo Casado és el nou vicesecretari de comunicació del PP / EFE

MadridPablo Casado va reaccionar als primers dubtes sobre el seu currículum acadèmic de manera oposada a l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes. Quan El País va publicar fa algunes setmanes que li havien convalidat el 60% de les assignatures del mateix màster de la Universidad Rey Juan Carlos (URJC) que va cursar la presidenta dimitida, el vicesecretari de comunicació del PP va respondre amb una convocatòria de premsa en què va oferir llargues explicacions. Allò va aparcar momentàniament els titulars. Però el polític avilès, un dels més ben situats en la cursa per substituir Cifuentes, està sota sospita des de diversos fronts per presumpte tracte de favor en l’obtenció dels seus nombrosos títols. Si dimarts la jutge que instrueix el cas de la URJC va decidir demanar informació sobre el seu màster, ahir les ombres es van estendre a la carrera de dret que el jove dirigent de Génova va cursar a la Universidad Complutense.

Segons va publicar el diari El Mundo,Casado va aprovar mitja carrera de dret en només un any, després d’haver trigat set anys a superar l’altra meitat de les assignatures. A més, el diari va recollir el testimoni de diverses fonts docents anònimes que asseguraven que van rebre pressions del PP -i, en concret, de l’aleshores presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre- perquè aprovessin qui aleshores era una jove promesa dins les files populars: acabava de ser escollit diputat a l’Assemblea de Madrid i presidia les Noves Generacions del PP.

“Tracte de favor”

Segons el relat del rotatiu, Casado va iniciar els estudis de dret a l’Icade el 1999, però va traslladar anys més tard el seu expedient al centre publicoprivat adscrit a la Complutense Cardenal Cisneros. Va ser en l’últim any de carrera, el 2007, quan compaginant els estudis, el càrrec de diputat -acabat d’estrenar- i el de líder dels joves del PP va aprovar 12 assignatures del total que va cursar durant la carrera, que es va allargar vuit anys. Segons les fonts anònimes que cita el rotatiu, Casado va rebre “tracte de favor” o “facilitats” per obtenir el títol i no va assistir a classe al tram final de la carrera.

Casado va tornar ahir a tenir omnipresència als mitjans de comunicació per respondre a la informació. El dirigent popular, que a més de la polèmica del màster s’ha vist involucrat en casos com el del seu postgrau de Harvard, que va ser en realitat un curs de quatre dies a Aravaca, va explicar que de les dotze assignatures aprovades, dues les tenia cursades a l’Icade i només es va examinar de cinc que eren en tercera convocatòria i les tenia molt preparades, i de cinc més que van ser en primera.

Sigui com sigui, els dubtes cada cop més intensos sobre el seu currículum comencen a pesar a Génova. El secretari de comunicació havia d’assumir algun paper en la gestora encapçalada per Pío García Escudero que s’ha imposat al PP de Madrid, i de moment no se li ha assignat cap rol. Al PP sostenen que continua en la lluita per liderar el partit a la capital espanyola, i ahir li van reiterar el suport, perquè consideren que en tots els casos ha donat les explicacions suficients. No obstant això, són conscients que el cost per a la seva reputació comença a ser elevat.

stats