DEBAT TERRITORIAL
Política 21/08/2015

El PSOE secunda Rajoy i barra el pas a singularitzar Catalunya

Unió encara manté la fe en una reforma afí la pròxima legislatura

M. Ferrer / O. March
3 min
El PSOE secunda Rajoy i barra el pas a singularitzar Catalunya

Madrid / BarcelonaTot i mantenir discrepàncies de fons, hi ha un nexe profund que uneix PP i PSOE en referència a la reforma constitucional: no hi ha espai per singularitzar Catalunya. En aquests termes es va expressar dimecres el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i ahir el va secundar el portaveu dels socialistes al Congrés de Diputats, Antonio Hernando. “Som partidaris d’una reforma en sentit federal que actualitzi i modernitzi la norma constitucional, que l’adapti als nous temps”, va indicar Hernando en una roda de premsa en què va descartar “diferències” entre comunitats.

És el segon cop de porta en dos dies consecutius que rep la proposta del líder d’Unió, Josep A. Duran i Lleida, de redactar una disposició específica per a Catalunya dins la Constitució sense reformar-la a fons. Malgrat això, els democristians segueixen confiant en el mapa polític que sorgeixi després de les eleccions espanyoles per impulsar un tracte específic per a Catalunya en termes fiscals, educatius, identitaris i culturals. “No ens desentendrem d’aquest debat i fem i farem la nostra proposta”, va argumentar ahir el candidat dels democristians al 27-S, Ramon Espadaler.

Duran, des de Madrid, ha mantingut al llarg de la legislatura contactes amb agents polítics i econòmics -sense èxit- per forçar que Rajoy abandoni el seu enrocament sobre Catalunya. Els dirigents d’Unió sostenen que la caiguda del PP, sumada a la irrupció de nous partits, pot forçar l’obertura del debat els pròxims quatre anys. “Ens pronunciarem amb la mateixa coherència que hem tingut sempre”, va defensar Espadaler, que va critica el president espanyol pel seu “monòleg” a l’hora d’abordar una hipotètica reforma constitucional.

Aquest canvi en la principal norma de l’Estat està centrant la segona quinzena d’agost, amb els partits ja immersos en la precampanya. Andrea Levy, vicesecretària d’estudis i programes del PP, es va obrir ahir des dels micròfons de RAC1 a “actualitzar” -exactament el mateix verb utilitzat pel PSOE- el paper d’algunes institucions sempre que no s’esquerdin els fonaments de la Constitució del 1978. “L’Espanya que hem de construir és aquella on les diverses singularitats poden existir”, va reivindicar Levy.

Això sí: aquestes singularitats no es refereixen exclusivament a Catalunya. “N’hi ha d’altres perquè Espanya és una nació molt rica culturalment”, va aprofundir la dirigent popular, que anirà de número dos a la candidatura que lidera Xavier García Albiol i que va voler assegurar que una hipotètica reforma avalada pel PP no serviria per recentralitzar competències. Una sospita que va recórrer els partits sobiranistes quan el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va posicionar-se a favor de “redefinir” atribucions a l’Estat.

Albert Rivera, líder de Ciutadans i que farà el salt a Madrid la pròxima legislatura, també va aprofitar el debat obert per defensar una Constitució “que no trenqui la igualtat” però que fixi un model de finançament federal. “Sense trencar la convivència, això sí”, va alertar Rivera des de Mallorca. Segons el dirigent espanyolista, és necessari que l’Estat tingui un “fons comú” per dedicar a qüestions bàsiques i que cada comunitat “financi, si escau, la seva televisió autonòmica”.

Romeva se n’aparta

Ja ficat en ruta de la precampanya, el candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, va voler distanciar-se al màxim de la reforma constitucional que plana aquests dies sobre la política catalana. “Insistir-hi fa perdre el temps”, va afirmar Romeva en una visita a Tordera. “Mai hi ha hagut cap pas endavant en aquest sentit”, va considerar el cap de files sobiranista, que va confirmar que serà a la Meridiana per la Diada.

stats