Política 17/10/2017

El PSOE retira 'sine die' la reprovació de Santamaría per les càrregues de l'1-O

Pedro Sánchez evita pronunciar-se sobre els empresonaments i defensa la separació de poders

Ara
2 min
Pedro Sánchez acusa Susana Díaz d'amagar les bases en l'acte final de campanya

MadridEls socialistes han retirat la iniciativa parlamentària amb què volien reprovar Santamaría per la gestió que el govern espanyol va fer de l'1-O, segons ha avançat Eldiario.es i han confirmat a l'ARA fonts socialistes. Pedro Sánchez considera que no és el moment de demanar "responsabilitats". Les mateixes fonts han explicat que la petició de reprovació, que va quedar automàticament ajornada per al ple d'aquesta setmana, es retira, però "no es descarta en un futur"; "Ara es prioritza la solució immediata", que passa pel seu suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. La petició de responsabilitats, si escau, serà més endavant.

La iniciativa s'havia de discutir la setmana passada, però va ser ajornada per la compareixença de Rajoy. Ara ha sigut eliminada del ple d'aquesta setmana i de moment no hi ha data prevista per tractar-la. Sánchez ha dit al rotatiu que "demanarà responsabilitats al govern quan toqui".

El socialista també ha exclòs de responsabilitat Rajoy, i ha culpat Santamaría dels "errors" de l'1-O. "No és, per descomptat, la responsabilitat de Rajoy", ha dit.

Sánchez defensa la separació de poders

Sánchez també ha fet pinya amb el PP sobre la decisió judicial d'empresonar els líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En declaracions des de Galícia, el secretari general del PSOE ha evitat pronunciar-se sobre les detencions i ha fet una defensa aferrissada sobre la separació de poders. En la mateixa direcció ja es va expressar aquest dilluns al matí el seu portaveu a Ferraz, Óscar Puente, que va preveure el que podria passar a l'Audiència Nacional.

"Com a secretari general del PSOE no em pronuncio sobre les decisions que m'agraden més o menys. No ho he fet mai i no ho faré el dia d'avui", ha assenyalat Sánchez, que ha tornat a defensar l'aplicació de l'article 155 per "recuperar l'autogovern" i "l'estat social i democràtic de decret" a Catalunya. Si s'activa la suspensió de l'autonomia, considera que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en tindrà tota la responsabilitat.

Ferraz divergeix així de la posició mantinguda des del minut 1 pel PSC, partit que, malgrat tot, no s'ha sumat a la declaració de l'Ajuntament de Barcelona per exigir la posada en llibertat de Sànchez i Cuixart.

Estructuració de la comissió per reformar la Constitució

Paral·lelament, el PSOE ha registrat avui al Congrés la proposta de temes per a la comissió d'avaluació de la reforma de la Constitució al Congrés, només un dia després que donés per fet que se suspendrà Carles Puigdemont. Entre els punts hi ha l'anàlisi de la sentència del TC sobre l'Estatut, a més de revisar el model i finançament autonòmic, així com l'ordenació de competències. Integraran la comissió Patxi López i Meritxell Batet, entre altres. Aquesta comissió hauria d'acabar la feina en un termini màxim de sis mesos, segons l'acord entre PP i PSOE, que "treballen de bracet" per executar el 155.

stats