Política 13/09/2019

Iglesias assegura que Sánchez "és fred" i que Podem s'abstindrà a la investidura si no hi ha un acord de coalició

El PSOE assegura que la proposta d'una coalició revisable al cap d'un any "no és seriosa"

Germán Aranda
3 min
Iglesias arriba fort internament als dies clau per a la investidura

MadridL'abstenció serà la via que Unides Podem escollirà si hi ha una votació d'investidura, però no un acord per a un govern de coalició amb Pedro Sánchez, opció que precipitaria la repetició electoral al novembre perquè, en la situació actual, els vots positius de la formació lila són imprescindibles perquè es pugui formar un govern socialista. "Nosaltres ens abstindrem", ha dit Iglesias en una entrevista amb La Sexta, i ha avançat que explicarà al rei la proposta que va fer ahir dijous a Sánchez: una coalició de prova durant un any, que es podria enterrar si no funciona passats 12 mesos, amb els nous pressupostos, però mantenint l'acord programàtic i el suport al Congrés.

"Sánchez no hauria d'haver despatxat la proposta en dos minuts", ha lamentat Iglesias, que ha mantingut la seva disponibilitat a trobar-se amb el líder socialista i desencallar les negociacions. El PSOE es manté en la seva proposta de cooperació sense coalició, amb acord programàtic i alguns càrrecs en organismes públics però fora del consell de ministres. Si el PSOE torna a l'última oferta de coalició, del juliol, amb una vicepresidència i tres ministeris, "és qüestió de tres hores que, afegint alguns punts, arribem a un acord", ha defensat Iglesias.

En cas de repetició electoral, ha defensat Iglesias, deixaria de tenir validesa la seva decisió d'acceptar el veto de Sánchez. "En una conversa, Sánchez em va dir que tenia la percepció que nosaltres no reconeixíem el que representava. Li vaig dir que sí, que ho havíem demostrat a la moció de censura, i el que ens semblava una falta de vergonya és aquest veto a la meva persona. No tindria sentit anar a unes eleccions acceptant un veto abans del resultat de qualsevol partit", ha afegit.

El líder de la formació lila ha defensat que "ningú ha cedit tant com Unides Podem" i que "tots els esculls que ha posat el PSOE s'han anat desfent, i per això alguns poden pensar que es tracta d'excuses", en referència al seu pas enrere renunciant a ser ministre, a acceptar el lideratge socialista en la resolució del conflicte a Catalunya i a la prova d'un any de coalició. "Em consta que molts sectors del PSOE estarien disposats a acceptar aquest acord", ha afegit.

Pel que fa a la relació personal amb Sánchez, Iglesias ha insistit que és "cordial", però ha reconegut que el líder socialista "és fred" i ha reconegut a l'entrevistador que ell és "calent", i que es podria trobar un "terme mig", ha acceptat. Iglesias també ha criticat que la ministra d'educació Isabel Celaá faci servir "consignes" en nom de la Moncloa i que el PSOE faci servir les institucions per passar el seu missatge polític. "No és seriós", ha dit, contundent.

"Si Pedro Sánchez no és president amb Rivera de vicepresident és perquè Rivera no vol", ha dit Iglesias al·ludint a la insistència que encara manté el PSOE a demanar les abstencions de Cs i PP, que s'hi han negat des d'un inici.

El PSOE va trigar pocs minuts a respondre negativament dijous a la tarda a l'última proposta de coalició que Pablo Iglesias va fer per telèfon a Pedro Sánchez. El motiu del 'no' és que "una oferta que anticipa una crisi de govern no és una oferta seriosa", segons ha argumentat aquest divendres al matí la vicesecretària d'organització del PSOE, Adriana Lastra, membre de l'equip negociador.

Des d'Unides Podem, la seva portaveu al Congrés, Ione Belarra, ha demanat que facin un estudi "més detallat" d'aquesta última proposta, quatre mesos i mig després de les eleccions generals i a només deu dies de la data límit per celebrar una segona votació d'investidura o que es convoqui automàticament una repetició electoral per al 10 de novembre. "La proposta mereix un estudi més detallat i no una resposta en només uns segons. Crec que el PSOE va donar una resposta en només uns segons, abans que vosaltres (els periodistes) escrivíssiu les notícies, i això no és seriós".

Després d'un mes d'agost amb les negociacions congelades i amb el PSOE reunint-se amb entitats socials per trobar una proposta de govern que satisfaci activistes, sindicats, patronals i Unides Podem, les negociacions es van reprendre la setmana passada sense avenços. En les dues reunions celebrades fins ara, de cinc hores i quatre respectivament –l'última dimarts–, cap dels dos equips negociadors es va moure de les seves posicions: el PSOE proposant una cooperació programàtica amb alguns llocs de responsabilitat per Unides Podem i el partit d'Iglesias insistint en una coalició que al mes de juliol va estar sobre la taula.

stats