Política 17/09/2019

Unanimitat a l'oposició per responsabilitzar Sánchez de la probable repetició electoral

Cs i Podem asseguren que hi ha temps per a la investidura però critiquen el discurs de "candidat"

Ot Serra / Germán Aranada / Laia Forès
8 min
Pedro Sánchez passejant reflexiu pels passadissos de la Moncloa.

MadridL'oposició ha responsabilitzat en bloc a Pedro Sánchez de la probable repetició electoral. A la sortida del ple d'aquest dimarts i després de les paraules del president en funcions, que ha donat per fetes les noves eleccions, han orientat les crítiques al líder del PSOE per no haver estat capaç de tenir prou suports per ser investit. La portaveu de Cs a la cambra baixa, Inés Arrimadas, ha lamentat que Sánchez hagi fet un discurs de "candidat" des de la Moncloa i s'ha mostrat convençuda que el PSOE aprofitarà tots els seus mecanismes de "propaganda" per fer campanya. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha qualificat "d'incompetent" al líder socialista si realment ha fet "tot el possible" per negociar, i d'"irresponsable" si no ha estat així. En la mateixa línia, la cap de files de JxCat, Laura Borràs, ha subratllat que, per a Sánchez, "la manera de parlar de diàleg és fer tot el possible per no dialogar", mentre que el líder del PNB, Aitor Esteban, també ha coincidit que el secretari general del PSOE "hauria pogut fer més" per trobar suports. Al seu torn, el líder del PP, Pablo Casado, ha criticat que Sánchez "mai fa autocrítica".

Amb tot, aquest dimarts els possibles socis de Sánchez per tirar endavant la investidura no han volgut tirar la tovallola en les seves compareixences posteriors a visitar Felip VI. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat en roda de premsa després de la seva trobada amb el rei que encara està disposat a abstenir-se "si Pedro Sánchez rectifica i fa un gir cap al constitucionalisme", és a dir, si compleix les quatre condicions que la formació taronja va donar ahir, dilluns, per fer-ho: eliminar el "pacte" amb Bildu a Navarra (on la formació abertzale va donar suport a la investidura però no és al govern) i constituir un nou govern al costat d'Espanya Suma, començar a estudiar l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, comprometre's a no indultar els presos polítics del Procés i, finalment, no apujar els impostos de les famílies i els autònoms. Fonts del PSOE han arribat a qualificar de "broma" aquesta proposta. El líder socialista ha assegurat que ja compleix els requisits que demana la formació taronja i altres fonts del partit ja donen per fet que no hi haurà acords. "Anem a eleccions", han afirmat.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, aquest migdia, després de reunir-se amb el cap d'estat, també s'ha mostrat disposat a arribar a un acord de govern de coalició a última hora. Sánchez ja s'ha trobat amb el rei i oferirà una roda de premsa a la Moncloa, mentre que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, serà l'última a trobar-se amb el cap d'estat.

A diferència dels líders de Cs i Podem, el president del PP, Pablo Casado, ha tancat la porta a abstenir-se o donar suport a la investidura basant-se en les negatives constats de Sánchez a les seves propostes. Si el líder socialista, en qualsevol cas, decidís acceptar les condicions de Ciutadans, "caldria parlar", ha defensat el popular. Per Casado, "la història d'aquesta investidura que suposadament ha intentat Sánchez és la història d'un fracàs", així com ha titllat d' "irresponsable" la repetició electoral, de la qual ha responsabilitzat a Sánchez.

A contrarellotge i després de setmanes sense negociacions per a la investidura, els partits polítics s’han mogut a l’últim minut i pràcticament sense marge per negociar. Els contactes entre el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, i la resta de líders s’han multiplicat en les últimes hores però l’esforç gairebé en temps de descompte va camí de ser estèril. El PSOE ha rebutjat les condicions imposades per Ciutadans a canvi de la seva abstenció. Sánchez ha enviat aquest dimarts una carta al líder del partit taronja, Albert Rivera, en què rebutja el trencament a Navarra amb Bildu –el partit no forma part de l’executiu– i es nega a comprometre’s a no indultar els líders del Procés si finalment són condemnats. “Estem obligats a respectar el principi d’independència judicial i a no interferir en els procediments en curs amb pronunciaments que anticipin en un sentit o en un altre les seves decisions o sentències”, diu el líder del PSOE a la carta.

A Ciutadans la resposta de Sánchez no ha fet gens de gràcia. En un comunicat fet públic pel partit taronja, Rivera qualifica de "presa de pèl a tots els espanyols" la carta del líder socialista. "És mentida que el PSOE estigui complint amb les tres condicions plantejades", afirma el comunicat. Ciutadans també carrega contra Pedro Sánchez per haver rebutjat la reunió amb Rivera. El contacte entre els dos líders ha sigut per via telefònica.

Amb aquesta resposta, Rivera constata el fracàs del seu moviment i constata que Sánchez ho tindrà difícil per ser investit. En qualsevol cas, si Ciutadans s’hagués abstingut, no n'hi hauria prou. En aquest escenari, el més probable és que Unides Podem hi votés en contra –Iglesias ha advertit que es replantejaria el vot si tirés endavant un acord entre el PSOE i Cs i que potser el sotmetria a consideració de la militància– i el PP, passi el que passi, mantindrà el seu no, segons han assegurat aquest dimarts fonts del PSOE després de la trucada entre els dos líders. Des de Génova es remeten a la roda de premsa que Casado farà aquesta tarda per comunicar el sentit del seu vot en un hipotètic debat d'investidura.

A Sánchez no li surten els números. De fet, la portaveu parlamentària socialista, Adriana Lastra, també ha refredat les opcions i ha deixat caure les possibilitats d'investidura de Sánchez. És la socialista que s’ha pronunciat més clarament: “El que sabem ara mateix és que Podem anunciarà la seva abstenció i PP i Cs, el seu vot en contra. Per tant, no hi hauria cap investidura possible”, ha assegurat. Lastra considera, a més, que la proposta de Ciutadans “no és res seriós” i ha carregat contra Rivera pel seu “cop d’efecte” per tornar a situar Ciutadans “sota el focus després de cinc mesos desapareguts”.

Coincidint amb la segona jornada de la ronda de contactes de Felip VI amb els partits, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha fet un últim intent per aconseguir prou suports polítics per a la seva investidura. Durant el matí, abans de reunir-se aquesta tarda amb Felip VI, ha trucat als líders de Podem, el PP i Ciutadans. El líder socialista ha rebutjat una reunió amb Albert Rivera i s’ha limitat a parlar-hi per telèfon i a enviar-li una carta amb la seva posició respecte a les condicions que havia posat el partit taronja a canvi de facilitar la investidura.

El PSOE "no vacil·larà" amb el 155

A la carta, Sánchez rebutja alguns dels plantejaments de Cs però deixa clar que en altres aspectes comparteix el seu punt de vista. Pel que fa a l'aplicació de l'article 155, Sánchez ha insistit a Rivera que un govern del PSOE "no vacil·laria a l'hora de fer ús de les seves competències per garantir la sobirania nacional, la integritat territorial del país i la convivència", i executaria l'aplicació del 155 si és necessari en cas que la Generalitat vulneri la llei. A més, diu Sánchez, el PSOE "ha acreditat el seu ple compromís amb la Constitució a Catalunya". El president en funcions ha recordat que defensa "el diàleg dins la legalitat" i que això "ha propiciat un significatiu retrocés del suport a l'independentisme que fa tenir esperances que acabi per restablir-se el clima de convivència a Catalunya".

Després de l'oferta fracassada d'Albert Rivera d'abstenir-se per investir Pedro Sánchez i que el mateix líder socialista tanqués la porta a parlar de les condicions que posava el líder de Ciutadans, el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha celebrat que el líder de Ciutadans vulgui "dialogar" amb el president en funcions per desencallar la investidura, però ha avisat que la proposta arriba "tard" i "no sembla sincera".

Tot i els moviments d'aquest dilluns de Ciutadans, Unides Podem manté la seva posició i li ha comunicat a Sánchez que el seu grup s'abstindrà "a menys que el PSOE accepti un govern de coalició", segons el comunicat que han fet públic el PSOE i Unides Podem. Però –i aquesta era la novetat– la formació lila adverteix que podria votar en contra de la investidura si el PSOE i Ciutadans arriben a un acord. “El grup confederal valoraria el contingut de l’acord per decidir el seu vot final”, afirma el comunicat. Després Iglesias en roda de premsa ha criticat que Sánchez, podent escollir entre dues opcions per sortir investit, no opti per cap de les dues. El líder de Podem també ho ha aprofitat per descartar donar els vots gratis al secretari general socialista: "Per a nosaltres un acord d'investidura és un acord de govern que doni estabilitat".

En aquest escenari d'incertesa, Felip VI podria ajornar fins dimecres o dijous la seva decisió de nomenar Sánchez candidat o constatar que no té prou suports per a la investidura, segons han confirmat a l'ARA fonts de la Zarzuela. Si ajorna la decisió, una de les possibilitats –segons fonts parlamentàries– és que hi hagi una nova ronda de contactes que podria ser més breu, concentrada en un sol dia, o fins i tot fer-la telefònicament.

Davant la predisposició dels socialistes, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha demanat una reunió amb el líder socialista per discutir les condicions que ha fixat per facilitar la seva investidura. En una carta "urgent", Rivera assegura que s'ha "perdut molt de temps", tot i que es mostra convençut que encara es pot desbloquejar la situació política. En una entrevista a Telecinco, Rivera ha anunciat aquesta petició de reunió: "Si diu que les condicions que li posem es compleixen, el que ha de fer és posar-les sobre la taula, firmar-les i complir les que no s'estan complint". El gir de les últimes hores del líder del partit taronja contrasta amb la contundència amb què Rivera havia rebutjat reunir-se amb Sánchez en les últimes setmanes quan l'havia citat –a diferència del líder del PP, Pablo Casado, que havia accedit a reunir-se amb el president espanyol en funcions.

Acceptarien els vots de Podem 'gratis'

D'altra banda, en una entrevista a RNE, Ábalos també s'ha mostrat predisposat a acceptar els vots que ofereix Podem per investir Sánchez sense haver arribat a un acord de legislatura previ. "Si a nosaltres ens donen suport, esclar que sí, rebutjarem un suport?", ha dit. Així, ha assegurat que si el partit que encapçala Pablo Iglesias es mostra predisposat a donar-los suport, "òbviament" l'acceptaran. El PSOE havia dit en les últimes setmanes que no aniria a la investidura si no tancava abans un acord amb Podem.

Esquerra votarà 'no' a Sánchez si pacta l'abstenció de Cs

El vot d'ERC canviarà a 'no' si Sánchez pacta l'abstenció de Cs acceptant les condicions que li ha proposat Rivera, segons ha explicat aquest matí el portaveu del partit al Congrés, Gabriel Rufián, a l'entrada de la junta de portaveus. "Nosaltres participar del 155? No", ha assegurat Rufián.

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, per la seva banda, ha mantingut una reunió de 45 minuts amb el rei Felip VI i li ha comunicat que es manté en el vot negatiu a la investidura de Sánchez, de qui ha dit que "prefereix el menyspreu que el diàleg". "Espanya necessitava un home d'estat i s'ha trobat amb un candidat que no sap dialogar". Borràs també ha lamentat que "l'aplicació del 155 és l'única resposta per a Catalunya". Ho ha dit en referència a les declaracions de Sánchez assumint davant la proposta d'Albert Rivera que el 155 s'aplicarà en cas que sigui necessari, o sigui, si el president Quim Torra no compleix la llei.

En aquest sentit, no ha aclarit quina serà la resposta del govern de la Generalitat a la sentència. "Esperem primer a veure la sentència", ha dit, tot i que ha afirmat que "només una sentència absolutòria seria justa" i ha reconegut la possibilitat d'incomplir la llei perquè "hi ha algunes sentències que s'han de complir i algunes que no". La diputada li ha traslladat aquest missatge al rei, que ha defensat la confiança en les vies judicials.

stats