LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Misc 28/05/2018

El PSOE no negociarà “res” de la moció

El partit no està disposat a renunciar a governar un temps i pretén que l’al·lèrgia a Rajoy faci la feina

i
Dani Sánchez Ugart
3 min
Pedro Sánchez a la seu dels socialistes a Madrid.

MadridPedro Sánchez vol aplicar la tàctica de la blitzkrieg (guerra llampec) a la seva moció de censura contra Mariano Rajoy. En lloc de negociar els detalls per anar recollint els suports necessaris perquè tiri endavant, el líder socialista vol presentar-se sense negociar, amb l’esperança que la urgència per fer fora el president espanyol de la Moncloa, conseqüència de la sentència del cas Gürtel, sigui prou argument per resultar vencedor. Ahir ho va deixar clar el secretari d’organització socialista, José Luis Ábalos, que en l’acte de la Festa de la Rosa a Torrent va avisar Ciutadans que no pensa “negociar res” a canvi del suport del partit taronja a la moció.

Aquesta mateixa estratègia és la que seguiran els socialistes amb els independentistes, amb qui tampoc tenen intenció d’iniciar una negociació, tot i estar disposats a comptar amb els seus vots. La diferència amb Cs és que al PSOE saben que Albert Rivera no està disposat a cedir-los la iniciativa política regalant-los una investidura, i el missatge d’Ábalos cap als taronges era més aviat en clau d’advertència que d’intent de seducció. Tot i que dissabte Ábalos va donar a entendre que podia negociar unes eleccions immediates o un veto als independentistes amb Rivera, ahir va deixar clar que simplement estava explicant els plans que ja havia detallat Sánchez, que passen perquè les eleccions siguin “aviat”, després de la “normalització democràtica” d’Espanya.

De moment a Sánchez l’estratègia de la blitzkrieg li ha funcionat amb Podem. El partit va reiterar ahir el suport a la moció i no demanarà res a canvi, tot i estar disposats a entrar a l’executiu. El PSOE no vol compatir govern, però això tampoc no serà un impediment perquè votin junts. Però hi ha un partit amb el qual Sánchez haurà de negociar si vol aconseguir els seus vots: el PNB. Tenen la clau de l’èxit de la victòria de la moció i, a diferència dels independentistes catalans, que inicialment no van posar condicions al seu vot (tot i que a mesura que han passat els dies des de l’anunci de la moció han augmentat el preu del suport), els jeltzales volen pactes. El president de l’Euskadi Buru Batzar, l’òrgan executiu del PNB, Andoni Ortuzar, va dir ahir en una entrevista a El Diario Vasco que demanaran “certeses” al PSOE i li preguntaran a Sánchez sobre “l’agenda basca”. Els nacionalistes bascos no volen que es posin en perill els compromisos de Rajoy a canvi de donar suport als pressupostos, i tampoc volen una convocatòria d’eleccions immediata, perquè això suposaria, segons ells, donar ales a Ciutadans. Per això Ortuzar va considerar que Sánchez s’havia “precipitat” presentant la moció, que tot i així estan disposats a votar.

Pedro Sánchez exposarà avui al comitè federal del seu partit el full de ruta de la moció, que té el suport assegurat dels quadres territorials, debilitats d’ençà de la tornada del líder en les primàries. El seu pla per assaltar la Moncloa serà el mateix que defensarà a la tribuna del Congrés quan ho decideixi la presidenta, Ana Pastor, que avui reuneix la mesa per acceptar a tràmit la iniciativa.

“Enemic de l’Estat”

Aleshores s’obrirà un termini de dos dies perquè els altres partits puguin presentar mocions alternatives, però amb Ciutadans sense prou escons per fer-ho, sembla descartat que algú pugui fer ombra a la proposta socialista. Així, Sánchez es presentarà com a única alternativa a Rajoy en el debat de la moció, previsiblement d’aquí unes setmanes, i serà investit si no espanta els independentistes i convenç el PNB. La possibilitat de ser investit amb els vots d’ERC i el PDECat va continuar costant-li ahir a Sánchez les crítiques del PP. La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, el va acusar de convertir-se en “enemic de l’Estat”.

Els independentistes condicionen el seu suport

Malgrat que en un primer moment els independentistes es van mostrar oberts a donar suport a Pedro Sánchez sense condicions, durant el cap de setmana han apujat el preu dels seus vots. Ahir el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, en declaracions des de Lleida, va demanar a Sánchez que digui que es va equivocar donant suport al 155 i que reconegui que hi ha presos polítics a Espanya. El president Quim Torra, per la seva banda, va mostrar-se obert a parlar amb el líder del PSOE, però va deixar clar que “la llibertat dels presos, el retorn dels exiliats i la no criminalització del dret a l’autodeterminació són els punts essencials” del seu projecte polític. “¿Hi té alguna cosa a dir, el senyor Sánchez?”, es va preguntar. Per la seva banda, també ERC ha matisat el seu posicionament. Si bé divendres el portaveu republicà al Congrés, Joan Tardà, va dir que ERC donaria suport a la moció de censura, aquest cap de setmana Gabriel Rufián hi va posar condicions. A través de Twitter va advertir Sánchez que si vol els vots dels republicans haurà d’anar a veure Oriol Junqueras a la presó d’Estremera, ja que és el president d’ERC.

stats