Política 09/05/2019

El PSOE també guanyaria les eleccions europees i ERC s'imposaria a JxCat, segons el CIS

La coalició dels republicans amb Bildu i BNG obtindria tres escons, i Puigdemont un

N.orriols
2 min
El PSOE també guanyaria les eleccions europees i ERC s'imposaria a JxCat, segons el CIS

BarcelonaEl PSOE també guanyaria les eleccions europees d'aquest 26 de maig, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). En una enquesta feta entre el març i l'abril, abans dels comicis generals del 28 d'abril, els socialistes obtenen entre 17 i 18 escons amb una estimació de vot de fins al 31%, per davant del PP, que tindria entre 11 i 12 escons i un 20% d'estimació de vot. D'aquesta manera es repetiria l'esquema de les eleccions generals, en què els socialistes es van desmarcar del PP (que va patir una derrota històrica) i van obtenir la victòria a les urnes.

Ciutadans i Unides-Podem es disputarien frec a frec la tercera posició. Els d'Albert Rivera tindrien entre 8 i 9 escons (14%-16% d'estimació de vot) i els de Pablo Iglesias 8 escons, amb una estimació de vot d'entre el 13% i el 15%. El partit d'extrema dreta Vox, al seu torn, tindria un suport de fins a cinc escons, amb una estimació de vot del 7%-9%.

Pel que fa als partits catalans, ERC, que va en coalició amb Bildu i el BNG, obtindria tres escons, de manera que la candidatura de l'exvicepresident Oriol Junqueras, empresonat, guanyaria a la llista de JxCat, encapçalada per l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, que tindria un escó. L'enquesta, però, no recull l'efecte que podria tenir en les eleccions l'episodi de la Junta Electoral Central, que va excloure Puigdemont i els exconsellers de la candidatura i, finalment, els ha hagut de reincorporar per decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid. Aquest dijous, de fet, el Tribunal Constitucional ha avalat definitivament la llista.

Sobre l'estimació de vot, la candidatura d'Ara Repúbliques (ERC-Bildu-BNG) tindria una estimació de vot d'entre el 5% i 7% a tot l'estat espanyol, mentre que Junts per Catalunya es quedaria entre l'1% i el 3% (en els comicis europeus la circumscripció és única a tot Espanya). A diferència dels republicans, aquesta vegada JxCat no va en coalició amb el PNB, com havia fet tradicionalment, sinó que es presenta en solitari sense aliances a l'Estat.

Els nacionalistes bascos, que es presenten amb Colaició Canària, Geroa Bai i Demòcrates Valencians sota les sigles Coalició per una Europa Solidària (Ceus) també aconseguirien un escó, amb una estimació de vot d'entre l'1% i el 3% i un suport similar al de JxCat a tot l'estat espanyol.

stats