Política 17/02/2019

El PSOE guanyaria les eleccions però sense aconseguir la majoria, segons les primeres enquestes

Els sondejos que publiquen avui 'La Vanguardia' i 'El Periódico' apunten que tant el partit de Casado com Units Podem baixarien

Ara
2 min
636858223376230695

BarcelonaSi avui es fessin eleccions generals, Pedro Sánchez les guanyaria amb entre 115 i 117 escons, segons una enquesta publicada pel diari 'El Periódico'. Representa un increment de més de 30 diputats, perquè a les passades eleccions, del juny del 2016, el PSOE va obtenir 85 escons. Malgrat aquest increment, Sánchez tindria seriosos problemes per poder governar perquè, en el cas que pactés amb Units Podem, arribaria a 153 diputats, per sota de la majoria dels 176. Podem, segons l'enquesta, cauria dels 71 obtinguts el 2016 a una forquilla d'entre 36 i 39 diputats.

L'altre partit que es desploma és el PP. Segons el sondeig, els populars passarien dels 137 diputats a 75-77. Els vots que abandonen el partit de Pablo Casado passarien sobretot a la formació d'ultradreta Vox, que arribaria a 43-46 diputats. En menor mesura, Ciutadans també trauria rèdit dels decebuts amb els populars i passaria de 32 a 44-47. La unió dels tres partits de dreta i extrema dreta espanyolista sumaria 165 diputats, més que un possible acord de les esquerres però també insuficient per arribar a la majoria.

La mateixa tendència es pot veure en l'enquesta que publica 'La Vanguardia', en què el PSOE també guanyaria les eleccions però la davallada de Podem faria impossible un pacte de govern. Segons l'enquesta, els dos partits sumarien 151 escons, mentre que el PP, Cs i Vox arribarien als 173 escons, tot i que no tindrien prou suport per aconseguir els 176 de la majoria absoluta al Congrés.

ERC a l'alça

Pel que fa a Catalunya, els grans triomfadors serien els republicans, que passarien de 9 a 17 diputats. Aquest fort augment aniria en detriment del PDECat, que passaria de 8 a 3. Les eleccions generals se celebraran el 28 d'abril, després que el president espanyol Pedro Sánchez ho anunciés ahir per sorpresa.

En l'enquesta de 'La Vanguardia', ERC creixeria fins a dos escons més, mentre que el PDECat cauria de 8 a 6 diputats. De tota manera, els republicans, segons l'enquesta, no serien la força més votada a Catalunya, perquè previsiblement la fuga de vots cap a Podem de les últimes eleccions tornaria al PSC.

stats