Política 11/11/2019

El PSOE guanya les eleccions a Menorca però perd el diputat i la senadora

L'illa no tindrà representant al Congrés i Jordi López Ravanals desbanca del Senat Carme Garcia Querol

Iván Martín
2 min
La candidata del PSOE al Senat, Carme Garcia Querol és una de les derrotades que deixa la jornada electoral a Menorca.

MaóEl Partit Popular ha aconseguit, amb el 98,7% escrutat, l'acta de senador per al seu candidat, Jordi López Ravanals, que ha superat la socialista Carme Garcia Querol, després d'un recompte d'infart. Ravanals ha obtingut 10.259 vots, mentre que Garcia Querol n'ha sumat 10.154. Una diferència de 105 vots que dona el triomf virtual al popular, malgrat que el recompte dels vots de l'exterior dimecres determinarà el resultat final. Curiosament, Ravanals ha assolit 1.400 vots més que l'anterior candidata del seu partit, Aurora Herráiz, i Garcia Querol n'ha perdut 1.500. Lluny queda la candidata d'Unides Podem, Antònia Florit, que acumula 7.134 sufragis. A més, els socialistes han perdut el diputat en el Congrés, Pau Morlà. D'aquesta manera, Menorca no tindrà representant a la Cambra Baixa la pròxima legislatura.

El PSOE ha tornat a guanyar les eleccions generals a Menorca amb un total de 9.902 vots, però perd més de 2.331 sufragis respecte dels comicis celebrats del 28 d'abril. Per la seva banda, el Partit Popular, amb 9.729 vots, millora les xifres del 28-A i puja 1.651 vots. Unides Podem obté 8.773 vots, Vox 3.961 i Ciutadans queda en 2.695. La formació d'ultradreta incrementa 962 vots respecte de les darreres eleccions, mentre que el partit d'Albert Rivera perd 5.099 vots. Finalment, MÉS-Esquerra suma 2.060 vots, 978 sufragis menys que a l'abril. L'abstenció ha crescut 10 punts i s'ha situat en un 57,5%.

La secretària general del PSOE Menorca, Susana Mora, s'ha mostrat "esperançada" i ha lamentat l'abstenció a l'illa. "Era previsible i ha provocat, juntament amb la fragmentació del vot d'esquerres, la pèrdua del nostre diputat al Congrés", ha dit. A més, la líder dels socialistes qualifica de "mala notícia" la pujada de Vox i reivindica el paper de Pedro Sánchez: "És la millor opció per tenir un govern espanyol progressista que doni estabilitat".

La presidenta del PP Menorca, Coia Sugrañes, ha fet un balanç "positiu" de la jornada electoral i ha emfatitzat la recuperació del vot. "És fantàstic, perquè hem guanyat a Ciutadella, i a Alaior s'ha augmentat el vot popular de manera considerable", ha precisat. En referència als resultats en l'àmbit espanyol, Sugrañes adverteix: "Ens preocupa el fet que no hi hagi cap bloc amb majoria. El futur és incert".

Finalment, MÉS per Menorca ha qualificat de "frivolitat" la convocatòria d'eleccions. El candidat al Senat, Eduard Riudavets, ha afirmat que a l'illa el partit ha obtingut els resultats previstos: "Hem duit a terme una campanya testimonial i el debat s'ha polaritzat i s'ha criminalitzat el sobiranisme". La candidata al Congrés de MÉS per Menorca, Patrícia Font, ha indicat que persistiran per augmentar l'opció sobiranista. "O decidim nosaltres o ho faran els que pretenen la uniformitat total", ha conclòs.

stats