Política 10/06/2019

Ábalos avisa que “l’alternativa a un govern del PSOE és votar”

El número 2 del partit demana l’abstenció del PP i Cs en la investidura per aïllar els independentistes

Dani Sánchez Ugart
2 min
L’enfortiment del PSOE allunya la coalició amb Podem

MadridEl secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha avisat aquest dilluns que l’alternativa a un govern de Pedro Sánchez “és votar”, en un clar avís per a navegants que està disposat a anar a una repetició electoral si no aconsegueix el suport dels partit “constitucionalistes” per a la investidura. El número 2 socialista ha demanat, en una roda de premsa després de l’executiva del partit, que tant el PP com Cs s’abstinguin per “generositat i patriotisme” i per evitar que els independentistes tinguin cap paper en la governabilitat espanyola.

L’argument del PSOE és que no vol dependre dels vots d’aquests partits, i per això ha demanat “altura de mires” als grans partits, que no tenen cap opció de formar una majoria alternativa. Segons ell, els “populismes, extremistes i moviments rupturistes” aprofiten les “tensions” i la “inestabilitat” per tirar endavant els seus projectes, i per això és necessària l’abstenció dels grans partits.

Sánchez iniciarà demà els contactes amb Pablo Casado, Pablo Iglesias i Albert Rivera, i els plantejarà que vol un govern guiat pel “respecte a la Constitució, “la cohesió social” i el “respecte als compromisos d’estabilitat”, ha dit Ábalos. L’objectiu és anar a la investidura després que es tanqui el cicle de la formació dels governs locals i autonòmics, amb la formació dels ajuntaments marcada per a aquest dissabte.

Ábalos, doncs, ha considerat que la suma de la investidura possible no arriba dels petits partits, i ha deixat clar que no negociaran amb Bildu. També ha menystingut l’escenari d’una possible investidura amb els vots d’UPN, que requeriria no presentar candidatura a presidir el govern foral navarrès. Segons Ábalos, això podria posar en perill els vots del PNB, i, per tant, no és una opció viable: “La governabilitat no passa pel que passa a Navarra, sinó pels grans partits”. Sí que ha dit, però, que no mantindran cap negociació amb Bildu, per aconseguir aquest executiu, però no ha descartat rebre els seus vots, si són de franc.

stats