Política 13/06/2019

MÉS tanca un acord pel govern de Palma i assumirà Cultura, Benestar, Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge

El pacte l'ha de ratificar la militància en assemblea, i encara falta definir les àrees que hauria d'assumir Podem

Maria Fuster
4 min
El trambus. Proposta estrella de MÉS per Palma

PalmaMÉS per Palma i el PSOE han arribat a un acord sobre quines carteres duran els ecosobiranistes del nou organigrama de Cort. Així, el fins ara batle, Antoni Noguera, serà tinent de batle i regidor de Cultura i Benestar Social, i dins d'aquesta macroàrea, el regidor Llorenç Carrió s'encarregarà de l'àrea delegada d'Educació, Acció Cultural i Política Lingüística. Per la seva banda, Neus Truyol serà regidora de l'àrea Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, una cartera clau que inclou Urbanisme però en què no consta EMAYA, encara que se n'havia encarregat fins ara. En una entrevista a IB3 Ràdio, Noguera s'ha mostrat "molt satisfet per l'acord assolit amb el PSOE, tot i que ha remarcat que no serà un acord definitiu fins que les bases aprovin els pactes programàtics". Noguera també ha remarcat que "hem triat les àrees que consideram de factor humà de la ciutat".

MÉS ha comunicat aquest acord a la militància en un correu electrònic al qual ha tingut accés l'ARA Balears. L'acord, així com el pacte programàtic, s'ha de ratificar aquest mateix dijous a l'assemblea convocada per a les 19 h. Amb tot, l'acord per al nou govern municipal de Palma encara no s'ha tancat del tot: també falta aclarir com queda Podem, que reclama l'àrea d'Infrastructures –que ja havia gestionat aquesta legislatura– i que el PSOE es resisteix a cedir.

"Estam plenament satisfets de poder continuar governant aquesta ciutat amb un acord programàtic que recull les principals reivindicacions polítiques de MÉS per Palma. I també de poder tirar-ho endavant des de la gestió d'àrees molt importants, que garanteixen la continuïtat de projectes estratègics ja iniciats". Amb aquestes paraules l'equip negociador de MÉS per Palma s'ha adreçat a la militància. L'equip també ha valorat "molt positivament" l'acord al qual han arribat amb el PSIB-PSOE de Palma per tal de formar un govern d'esquerres a l'Ajuntament, perquè "inclou les línies verdes marcades per MÉS".

En relació amb l'habitatge, els ecosobiranistes expliquen que hi ha el compromís del nou govern municipal d'actuar sobre els preus de lloguer instant a canviar la normativa, o fent-ho, per tal de fixar límits de preus als barris de Palma amb emergència habitacional. Alhora, es preveu implantar plans d'usos per restringir el lloguer turístic a habitatges unifamiliars entre mitgeres a nuclis tradicionals, analitzant zona per zona (Son Espanyolet, Santa Catalina, el Molinar) per tal de garantir una adequada convivència i l'accés a l'habitatge de la ciutadania. Noguera ha remarcat que "reclamarem les eines per lluitar contra els problemes de l'habitatge, no hi ha res pitjor per a un batle que veure que la gent no pugui continuar vivint a la seva ciutat".

La formació destaca altres acords, com el d'establir "paràmetres de sostenibilitat humana i ambiental en relació amb l'arribada de creuers a la ciutat de Palma", i reintegrar el departament de recursos humans de Seguretat Ciutadana a l'àrea de Funció Pública de l'Ajuntament de Palma.

En relació amb la mobilitat sostenible, encara s'ha de decidir entre el tramvia o la proposta estrella de MÉS de fer un trambús, però el que queda clar és que hi ha l'objectiu d'impulsar un mitjà de transport públic d'alta capacitat, elèctric i segregat que connecti el centre amb diferents zones de Palma. D'altra banda, s'ha arribat a l'acord d'eliminar el tram cinquè del segon cinturó i de revisar-ne el primer tram perquè estigui més integrat en el seu entorn i pugui incorporar totes les modalitats de transport, inclosos vianants i ciclistes. Per la seva banda, l'actual batle en funcions de l'Ajuntament de Palma ha assegurat que "apostarem per la mobilitat sostenible, volem evitar tots els problemes d'accés a la ciutat, el nostre objectiu és fer que la ciutat sigui moderna i europea amb el pla plantejat".

En matèria de Benestar Social, els ecosobiranistes volen establir un servei d'atenció social de 24 hores per atendre les persones en situació d'emergència i continuar amb l'ampliació de la xarxa de serveis socials bàsics, centres de dia i programes socioeducatius per a infants i amb el desmantellament de Son Banya. També preveuen desenvolupar el Pla d'acció comunitària per fomentar la convivència, la cohesió social, afavorir el desenvolupament local i millorar les condicions de totes les persones que viuen en el territori.

En matèria de cultura, segons la formació ecosobiranista, es continuarà amb la retirada de la simbologia franquista que encara queda a Palma, es revisarà el reglament de normalització lingüística per potenciar la transversalitat de la política lingüística i també es redactarà el projecte de Museu d'Història de la Ciutat amb tres centres clau: el castell de Bellver, Can Balaguer i les torres del Temple. Un altre dels objectius és crear una agenda cultural unificada a partir d'una plataforma digital. Noguera també ha parlat de Can Ribes. "Aquesta legislatura, passi el que passi, començarem la rehabilitació de l'edifici de Can Ribes".

Educació vol ampliar el nombre de places públiques de 0-3 anys a Palma amb la construcció de noves escoles d'infants. També es prioritzarà l'increment d'escoletes públiques de gestió directa, incloent-hi un pla de municipalització de les de gestió indirecta, i es posarà en marxa el projecte 'Escoles i patis oberts': l'obertura d'espais de centres educatius de Palma l'horabaixa.

A l'àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat es preveu aprovar un nou Pla General d'Ordenació Urbana per a Palma. També pretén fer una superilla a Son Busquets, renovar el passeig Marítim, fer l'eix cívic de Nuredduna i continuar altres projectes d'eixos cívics, com la prolongació del de Blanquerna i del parc de les Vies. La regidoria també preveu fer realitat l'espai cultural, emprenedor i d'habitatge previst per a l'antiga presó de Palma, on es vol obrir la primera residència per a investigadors. Un nou centre oferirà, així mateix, espais d'assaig i recursos per a les arts escèniques, musicals i visuals.

stats