Política 10/01/2016

El PSOE tanca files amb el PP, que el pressiona pel govern de coalició

Ferraz evita qualsevol referència a l'apel·lació de Rajoy sobre Sánchez i avisa Puigdemont que ha de complir la llei

Ferran Casas
3 min
El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va recordar ahir a Rajoy que “no és no”.

MadridTancament de files del PSOE amb Mariano Rajoy i pressió del PP a Pedro Sánchez perquè en vol més. El PSOE no ha posat aquest diumenge al migdia cap 'però' a l'estratègia de Rajoy en defensa de la Constitució i de la unitat d'Espanya davant el procés sobiranista català, que ha guanyat vigor després del pacte de govern entre JxSí i la CUP que fa president Carles Puigdemont. En una compareixença sense preguntes a la seu del carrer Ferraz, el portaveu del partit al Congrés, Antonio Hernando, ha afirmat que el seu partit es referma en "el compromís amb la unitat i la integritat d'Espanya, la defensa Constitució i de la llei". En aquest sentit ha recordat que el passat nou de novembre el Parlament va aprovar "una declaració unilateral d'independència [sic] i un full de ruta per fer la desconnexió en 18 meses" i que el TC ho va declarar inconstitucional el dos de desembre. "Correspon al govern en funcions de la Generalitat respectar-ho", ha explicat com a primera valoració abans de que l'executiva del PSOE es reuneixi dilluns al matí per valorar també el ple d'investidura del Parlament.

En una compareixença amb alguns passatges molt similars al comunicat fet públic dissabte al vespre per la presidència del govern espanyol el dirigent socialista ha indicat que "cap majoria parlamentària pot ser font de legitimitat per vulnerar la legalitat" i que per això ells donen suport al govern de Rajoy, tant al seu dia per anar al Constitucional com ara per "fer respectar la llei i la Constitució". Hernando ha deixat clar el compromís del PSOE, "ja sigui al govern o a l'oposició", "amb la llei, la democràcia i la unitat d'Espanya". Ha evitat, això sí, qualsevol referència a fins a quin punt l'escenari català, que el PP aprofita per pressionar Pedro Sánchez, pot influir la governabilitat d'Espanya. Per ara els socialistes segueixen negant-se a donar suport actiu o passiu a Rajoy per ser investit i segueixen buscant un govern alternatiu amb Podem.

El to del PSOE ha estat molt agraït pel PP, que, a través del seu vicesecretari Fernando Martínez-Maíllo ha valorat l'anunci. Més enllà de reiterar-se en la posició de la Moncloa ha incidit en la necessitat que el PSOE no només permeti a Rajoy ser president sinó que també entri al govern juntament amb C's. "Valorem positivament el suport del PSOE a la unitat d'Espanya però n'esperem més, cal més unitat que mai", ha afirmat en roda de premsa a la seu del carrer Gènova. Segons ell l'escenari català ha de servir per "un govern d'estabilitat que planti cara a un desafiament que seguirà". Maíllo ha recordat que seria un govern amb més de 250 dels 350 escons del Congrés i que compliria l'objectiu de defensar la unitat d'Espanya. "Pels ciutadans no hi ha res millor que veure'ns junts, és el millor missatge i no hi ha excusa", ha indicat pressionant al màxim els socialistes. El dirigent popular ha afirmat que el fet d'estar en funcions no impedeix a Rajoy prendre les mesures necessàries per frenar el procés sobiranista.

Maíllo no ha parlat de si aquest govern hauria de fer reformes per reconnectar amb Catalunya. Sí que ho ha fet Hernando, que pel que fa a les sortides al procés ha insistit en que cal una reforma constitucional, que no ha definit com a federal però que sí que ha deixat clar que no pot posar en qüestió la sobirania nacional d'Espanya. "Hi ha greus problemes de convivència que només podrem resoldre amb diàleg, negociació i pacte. La reforma de la Constitució que volem ho pot resoldre fent que els catalans i la resta d'espanyols la puguin votar", ha conclòs. Tot plegat sense acceptar "plantejaments rupturistes que divideixen".

stats