Política 03/12/2019

PSOE i ERC acosten posicions per a la investidura

Acorden buscar els “instruments necessaris” per resoldre el “conflicte polític” i es tornaran a reunir

Ot Serra
4 min
Els equips negociadors d'ERC i el PSOE, reunits al Congrés

MadridEsquerra i el PSOE continuen avançant en les negociacions per desencallar la investidura de Pedro Sánchez, que si ha de dependre dels republicans, passa principalment per abordar el conflicte de Catalunya amb l’Estat. Aquest dimarts la taula negociadora es va reunir per segona vegada, després de fer-ho dijous passat, amb l’objectiu d’anar salvant obstacles perquè ERC canviï el no per l’abstenció. En un gest que denota un cert acostament, a diferència de la setmana passada, ahir els dos partits van emetre un comunicat conjunt en què van informar que s’ha “avançat en la reflexió per activar la via política buscant els instruments necessaris per canalitzar-lo [el conflicte polític]”. El compromís no és concret, però s’orienta a deixar enrere la via repressora, segons interpreten fonts republicanes, i acosta el PSOE a la declaració de Pedralbes. Després de més de dues hores i mitja de reunió, els equips negociadors es van emplaçar a continuar amb les negociacions el dimarts dia 10 de desembre en una nova reunió que, de moment, no s’ha especificat si serà a Madrid o a Barcelona.

Tot i el caràcter genèric del pronunciament d’ERC i el PSOE, es constata la voluntat d’entesa entre els dos partits. Els republicans reclamen una taula de negociació entre la Moncloa i la Generalitat amb garanties de compliment dels acords als quals s’arribi, amb calendari i sense vetos a les propostes de cada part, tal com va exposar recentment el coordinador general d’ERC, Pere Aragonès. De moment, els socialistes s’obren a buscar els “instruments necessaris”, per bé que la discreció de les converses deixa lluny la concreció. “Ha anat bé, seguim avançant”, es va limitar a afirmar el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, a la sortida de la reunió. “Va molt lent”, admetien fonts republicanes.

“Sensibilitat social compartida”

Més enllà de la qüestió catalana, la segona cimera de delegacions negociadores va servir per abordar també mesures sectorials. Tots dos partits “mantenen una sensibilitat social compartida pel que fa a la recuperació de drets civils, laborals i socials”, sostenen PSOE i ERC en el text remès als mitjans de comunicació. Una de les propostes compartides de socialistes i Unides Podem és la derogació de la llei mordassa, que els republicans també defensen, així com polítiques d’habitatge que augmentin el lloguer assequible. ERC també s’ha posicionat a favor de derogar la reforma laboral del PP del 2012, tal com reclama la formació de Pablo Iglesias, tot i que en aquesta qüestió els socialistes aposten per eliminar-ne només els aspectes “més lesius”. Tanmateix, per ara els dos partits no han volgut especificar quines mesures sectorials es van tractar.

La política espanyola va exhibir dimarts de nou la mirada dels socialistes cap a l’esquerra i el sobiranisme, tant amb les votacions de la constitució de la mesa del Congrés com en la recerca de potencials aliats per desbloquejar la investidura. El representant d’En Comú Podem a la mesa de la cambra baixa, Gerardo Pisarello, va esgrimir la unió de les forces progressistes per excloure Vox de la secretaria quarta que li corresponia com una “petita mostra” del que es pot aconseguir si aquestes aliances es consoliden al llarg de la legislatura. En aquesta línia, a la tarda estava prevista una primera reunió entre la portaveu de JxCat, Laura Borràs, i la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, però es va haver de posposar a aquest dimecres a les 11 del matí perquè la dirigent socialista va haver d’anar a l’hospital a tractar-se l’esquinç que va patir durant la sessió constitutiva. A l’espera del que pugui donar de si la trobada, ERC s’ha consolidat com el principal soci que el PSOE busca perquè Sánchez surti escollit president, fins i tot l’endemà que Inés Arrimadas remetés una carta al líder socialista en què li proposava un acord a tres amb el PP per trencar el preacord amb Unides Podem.

Casado busca contradiccions

Pablo Casado, però, continua tancat en banda i rebutja un pla alternatiu fins que el PSOE no es mogui. El líder dels conservadors va deixar clar que el seu partit no serà un “substitut de Podem i ERC” i es resigna a exercir el paper de cap de l’oposició si Sánchez aconsegueix formar govern amb la concurrència dels independentistes. Aquests suports seran, de fet, la carta a explotar pels populars, que ja s’han estrenat al Congrés registrant una proposició de llei per tipificar en el Codi Penal la convocatòria il·legal de referèndum, una promesa de Sánchez durant el debat electoral de candidats. “Veurem quin Sánchez ens hem de creure”, va afirmar Casado en roda de premsa.

Tot i el ritme constant de reunions -tres en menys de dues setmanes-, la data per a una nova trobada és un indicador de la dificultat que la investidura pugui tirar endavant abans de Nadal, tal com desitjaria Sánchez. ERC ja va advertir que no té pressa per marxar de vacances amb la situació resolta, atès que prioritza assolir un “bon acord” i hi ha dates assenyalades al calendari de cara a les pròximes setmanes. Una de les més importants és el congrés del partit el 21 de desembre -que ha d’avalar la ponència política de la formació republicana-, però també la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d’Oriol Junqueras. A més, properament es decidiran els graus penitenciaris dels condemnats pel Tribunal Suprem, que són recurribles per la Fiscalia.

Sánchez ja va deixar caure dilluns per primera vegada que la investidura podria ser “el 12 de desembre, el 20, o el 8 de gener”. Fonts de l’executiu consultades per Europa Press assumien ahir que previsiblement caldrà esperar als primers dies del 2020. Sigui com sigui, el PSOE referma el canvi de paradigma i situa ERC com el soci prioritari per desencallar el bloqueig institucional de l’Estat.

stats