Política 19/06/2019

Els socialistes fan un pas més per arrabassar Navarra a la dreta

El PSN pacta amb Geroa Bai per controlar el Parlament

Oskar Bañuelos
3 min
La presidenta del PSN i candidata a presidir Navarra, María Chivite, conversa amb el vicepresident en funcions Manu Ayerdi, de Geroa Bai

VitòriaEn l’últim minut, de penal i amb una pròrroga-recés. Després de trencar les converses diverses vegades i amb acusacions creuades entre els principals negociadors, algunes de calibre gruixut, finalment es va arribar a un acord que va veure la llum amb fòrceps. Geroa Bai situa com a president del Parlament navarrès Unai Hualde, president de l’executiva del PNB a Navarra, una dada important per a la batalla que es lliura a Madrid: la investidura de Pedro Sánchez. EH Bildu també tindrà lloc a la mesa -secretari segon-, tot i que en aquest cas els socialistes van evitar donar-hi suport.

D’aquesta manera, el Partit Socialista de Navarra (PSN) segueix complint la seva línia vermella d’excloure l’esquerra independentista basca, malgrat que ahir no la va votar però tampoc la va vetar, com sí que va fer dissabte, quan li va prendre moltes alcaldies. Es reconegui o no, és un canvi substancial que explica l’acord. La jornada d’ahir, doncs, deixa la candidata socialista María Chivite més a prop d’aconseguir el govern foral.

Tots contents, excepte la dreta navarresa-espanyola agrupada a Navarra Suma (UPN, PP i Ciutadans), que va guanyar les eleccions autonòmiques amb 19 dels 50 escons. Se les prometia molt felices quan dissabte passat va acaparar un enorme poder municipal gràcies al suport dels socialistes navarresos. Ahir el sostre li va caure a sobre i van reaccionar acusant el cop. El candidat d’UPN al govern, Javier Esparza, va parlar de “paperot perfectament orquestrat” i va qualificar d’“immoral que el PSN pretengui liderar aquesta comunitat amb els amics dels assassins”. Per a la portaveu estatal de Cs, Inés Arrimadas, també present a la cambra foral, el que va succeir demostra que “els socialistes navarresos entreguen les institucions als independentistes”, i va fer-ne responsable al president espanyol Pedro Sánchez.

La mesa del Parlament navarrès a partir d’ara estarà formada per Geroa Bai -tercera força amb nou representants a l’hemicicle-, que ostenta la presidència; les dues vicepresidències són per a Navarra Suma i el PSN, i les dues secretaries se les reparteixen Navarra Suma i EH Bildu. Així doncs, la nova mesa dibuixa una majoria de progrés. A més, segons va avançar el nou president de la cambra navarresa, Unai Hualde, hi ha consens per ampliar l’actual composició de la mesa de cinc membres a set, amb la qual cosa també hi entrarien Podem i Esquerra-Ezkerra.

A l’acabar el ple, els principals artífex de l’acord, el PSN i Geroa Bai, es van mostrar molt satisfets i esperançats que serveixi per aplanar el camí a la configuració d’un govern de coalició presidit per María Chivite. En aquest sentit, Koldo Martínez (Geroa Bai) va assegurar que s’està cimentant “aquesta confiança mínima que es necessita perquè a Navarra hi hagi un govern progressista i plural”. Segons el parer de Ramon Alzórriz (PSN), el seu partit ha sigut “fidel a la seva paraula” de no negociar amb EH Bildu ni votar Navarra Suma, unes premisses que vol mantenir de cara al pròxim objectiu. “Ara volem la presidència del govern de Navarra”, va afirmar el dirigent dels socialistes navarresos.

Bildu vol formar part de l’equació

Per la seva banda, EH Bildu va recordar al PSN que “és impossible conformar una majoria alternativa a la dreta sense seure a parlar amb EH Bildu”, de qui necessita com a mínim l’abstenció. Dit això, la seva presència a la mesa del Parlament es considera “un pas” en la bona direcció. El d’ahir va ser un matí d’infart que precedeix altres jornades no menys estressants perquè la negociació per formar govern es preveu plena de tensió. Una negociació que discorrerà en paral·lel a la que s’està desenvolupant a Madrid per a la investidura de Pedro Sánchez com a president espanyol. Una circumstància que pot afavorir l’entesa, però també esguerrar-la.

stats