PARLAMENT
Política 07/09/2018

El PSIB esmena l’Oficina Anticorrupció

Pilar Costa assegura que funcionarà abans d’acabar la legislatura, tot i els canvis en el Parlament

Carles Tudurí / Jaume Ribas
3 min
El director de l’Oficina Anticorrupció, Jaume Far.

PalmaLes nombroses esmenes que els partits polítics han presentat al reglament de la nova Oficina de prevenció i lluita contra la corrupció han generat dubtes sobre la voluntat política d’impulsar aquest departament, malgrat que la portaveu del Govern, Pilar Costa, es va mostrar ahir confiada que pugui funcionar plenament abans que acabi la legislatura.

Costa va negar que el retard en el funcionament d’aquesta unitat per combatre la corrupció suposi un fracàs i va recordar que “ja està creada i en marxa”, encara que li falti “l’estructura i l’aprovació de la normativa que la regula”. Segons la portaveu, només s’està “ajustant la maquinària”.

“Jo no parlaria de fracàs, tot el contrari. Hem aprovat amb un ampli consens una llei de lluita contra la corrupció i s’ha creat una oficina amb un director”, va indicar la portaveu durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern. Va insistir que només s’està acabant d’engegar la normativa que regula el funcionament de l’oficina.

“És cert que arribam a final de legislatura i hem tingut temps d’allò que hem tingut temps, però sobretot hi ha una voluntat política clara de lluita contra la corrupció que és indiscutible”, va afegir.

El reglament de l’Oficina Anticorrupció ha estat presentat pel seu director, Jaume Far, que davant l’allau d’esmenes rebudes podria proposar-ne la retirada per preparar-ne un esborrany nou.

Ha cridat l’atenció que la majoria d’esmenes al seu text provinguin del PSIB, amb un total de 112. El partit de la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assumit la majoria de les recomanacions dels diferents òrgans dependents del Govern, com la Sindicatura de Comptes i el Consell Consultiu. Bona part d’aquestes posaven en qüestió algunes de les competències del director de l’esmentada oficina.

En relació amb les nombroses esmenes a l’esborrany de reglament plantejat pel director de l’oficina durant la seva tramitació parlamentària, Costa va assegurar que s’està seguint el procediment que va establir la mateixa Llei de lluita contra la corrupció.

“Si aquest divendres acaba el termini d’esmenes, no sé quin és el termini per acabar d’aprovar el reglament de manera definitiva, però serà dins aquesta legislatura per descomptat”, va assegurar.

“Els grups han presentat les esmenes que consideren que pot millorar-lo. En cap cas jo ho interpretaria com que es vulgui limitar l’actuació de ningú, ni prop fer-hi”, va dir la portaveu del Govern, que va incidir que “hi ha informes del Govern i d’altres entitats” i que tots hauran estat tinguts en compte pels grups parlamentaris.

Costa va recordar que la nova entitat és independent de les actuacions del Govern, que “no es vol posar en la feina d’aquest oficina”, tot i que part de les esmenes presentades pels grups polítics es basen en informes elaborats per l’Executiu.

Segons Costa, el debat parlamentari del reglament entra en la “normalitat”. “No s’ha d’interpretar com voler limitar gens, sinó perquè surti amb les majors garanties jurídiques perquè funcioni tan aviat com sigui possible”, va repetir.

La portaveu va cridar l’atenció sobre el fet que la llei és nova i l’engegada de l’oficina tampoc tenia gaires exemples en els quals inspirar-se, de la mateixa manera que el reglament és nou i “no es fa d’un dia per a un altre”. “Allò important és que per primera vegada hem pogut aprovar una llei de lluita contra la corrupció, després de tot el que ha passat en aquesta comunitat”, va afirmar Costa.

Crítiques del PP

El Partit Popular, segons va explicar ahir Biel Company, ha presentat 90 esmenes al reglament de l’Oficina Anticorrupció. El president dels conservadors va destacar que l’esquerra n’ha presentat un total de 150 i va insistir en les desavinences entre els diferents partits del Pacte.

Per Company, la creació de l’oficina és “un acte propagandístic i de màrqueting”. “Hi ha el Consell Consultiu en contra, la Sindicatura de Comptes en contra, la Fiscalia en contra, i ara resulta que els partits polítics -que presenten les esmenes- també hi estan en contra”, va afirmar.

Suport de Podem

Carlos Saura, de Podem, va indicar que volen més autonomia financera per a l’Oficina Anticorrupció. Va destacar que hi han presentat esmenes perquè els llocs de feina siguin propis, és a dir, que no formin part del Govern, ja que “no en pot rebre cap incidència i ha de ser independent”.

Finalment, Saura va respondre les preguntes sobre per què el procés per dur a terme l’oficina tarden tant dient que “anam a poc a poc perquè anam lluny. Entenem que si feim la feina així, podrem aprovar el reglament correctament”.

stats