Política 04/09/2018

El PSIB contraposa les seves receptes a la "demagògia" fiscal del PP

El portaveu socialista al Parlament, Andreu Alcover, diu que la baixada d'impostos que proposa Company és "un clàssic preelectoral"

Jaume Ribas
2 min
El portaveu socialista, Andreu Alcover, i la portaveu adjunta, María José Camps.

PalmaA més de mig any per a les properes eleccions autonòmiques, la campanya ja és aquí. Aquest dilluns el PP atacava amb una proposta de reforma fiscal perquè el 80% de la població balear pagui un total de 195 milions d'euros menys en impostos, i aquest dimarts el PSIB li ha contestat.

El portaveu parlamentari dels socialistes, Andreu Alcover, ha assegurat que les receptes d'esquerres per fer "que els doblers siguin a les butxaques dels ciutadans", com demana el PP, funcionen millor. Segons ell, si els 195 milions d'euros de rebaixa d'impostos que calcula el PP suposen una mitjana de 230 euros d'estalvi per ciutadà, la pujada salarial del 17 % en el conveni d'hostaleria implica que "per a un sou de 10.000 euros suposen 1.700 euros anuals". "Amb dades és més eficaç el nostre model que el seu", ha defensat.

A més, Alcover ha titllat de "demagògica" la "gran proposta del PP" perquè, diu, "és un clàssic preelectoral". "El clàssic postelectoral, però, és que després apugin els impostos", ha dit. El dirigent del PSIB també ha afirmat que "s’han millorat tots els indicadors econòmics i socials des del 2015" i que s'han complert els objectius que el Pacte es va marcar a principis de legislatura i que, segons ha afirmat, eren "posar fi a les retallades de la dreta de Bauzá i Company, tornar drets socials i tornar calma a una societat que estava prou crispada".

Divergències entre les esquerres?

El PSIB ha celebrat aquest dimarts unes jornades per encetar el nou curs parlamentari "totalment centrades a revalidar la majoria d'esquerres". De fet, Alcover ha indicat que aquest era "l'objectiu comú" de tots els partits que en formen part, com ja varen avançar ahir MÉS i Podem i com repeteixen les tres forces gairebé d'ençà que conqueriren les principals institucions balears el 2015.

Sobre les possibles divergències entre socis, que podrien augmentar en període preelectoral, Alcover ha dit que "evidentment passarà que tothom vulgui accentuar allò que els interessa electoralment". El portaveu socialista s’ha mostrat preocupat perquè les diferències entre grups progressistes "transcendeixin molt i erosionin el pacte", però ha recordat que "fins ara això no ha passat" i que "no hi ha res que els ho faci preveure". Tot i així, aquest mateix dilluns varen sorgir algunes possibles discrepàncies: Podem ja va marcar una "línia vermella" en l'augment dràstic del finançament a l'educació 0-3 anys i MÉS per Mallorca va criticar que el REB no pogués estar en vigor l'1 de gener del 2019.

Tanmateix, Alvocer ha dit que en la següent legislatura "previsiblement no hi hauria majories absolutes" i que llavors "l’experiència de pacte es converteixi en un valor, perquè la resta no en tenen, d’experiència per fer pactes".

stats