Política 03/07/2019

El PSIB de Mallorca avala el preacord amb Podem i MÉS per reeditar el pacte al Consell

Els socialistes confien que aquest divendres es pugui signar definitivament

Ara Balears
2 min
MÉS i Podem preparen una contraoferta d’organigrama
 Al Consell de Mallorca

PalmaEl consell polític de la Federació Socialista de Mallorca ha validat aquest dimecres el preacord amb Podem i MÉS per reeditar un pacte de govern al Consell de Mallorca, que els socialistes confien signar definitivament aquest divendres amb la seva candidata, Catalina Cladera, com a presidenta. D'altra banda, els inscrits del partit morat tenen fins divendres dematí per decidir si la formació entra al govern dels consells de Mallorca i Menorca, mentre que els sobiranistes reuniran l'executiva i faran una assemblea per decidir-ho. El socialista Andreu Alcover, que ha format part de l'equip negociador, ha considerat que l'acord "blinda les polítiques progressistes". A més, Alcover ha confirmat que hi haurà una vicepresidència per a MÉS i Podem, a més de nou conselleries: cinc per al PSIB, dues per als ecosobiranistes i dues per a la formació morada.

Així mateix, Alcover ha comentat que l'acord constarà de 133 punts i ha reconegut que un 95% s'ha assolit aviat, però la resta l'han hagut de treballar més. Sobre matèria de carreteres, ha destacat que les tres formacions se senten "còmodes" i que en els mateixos programes electorals es preveia que no seria una legislatura de grans infraestructures viàries. A la pregunta de si els cinc consellers del PSIB seran electes, el socialista ha dit que "dependrà de Catalina Cladera".

El PSIB de Mallorca avala el preacord amb Podem i MÉS per reeditar el pacte al Consell

Respecte de la crisi de MÉS, Andreu Alcover ha afirmat que "no negaré que ens hauríem estimat certa estabilitat", però en el cas de les negociacions al Consell ha destacat que els sobiranistes han estat "proactius" i gairebé han assistit a totes llevat d'una on no van poder assistir.

El Consell és l’administració que més tard es formarà. Com en el cas dels ajuntaments, cada institució té uns límits per constituir-se després d’unes eleccions. Els consistoris tenien com a data límit el 15 de juny, i en el Consell els terminis estableixen que el ple de constitució sigui abans de dia 10 de juliol, tot i que ja s'ha confirmat que la sessió constitutiva de la institució sigui aquest dissabte, 6 de juliol. A més, una novetat d’aquesta legislatura és que el nou reglament intern preveu que es faci un debat entre els partits polítics amb rèpliques i contrarèpliques durant la investidura del president o presidenta del Consell, com es fa al Parlament.

stats