Política 25/09/2018

Cs amenaça de recórrer a la via penal contra Torrent per l'acord sobre la suspensió dels diputats processats

El PSC i els comuns avalen la substitució temporal dels parlamentaris afectats

Marc Toro / Aleix Moldes
2 min
Reunió de la mesa del Parlament

BarcelonaCiutadans no té cap intenció de variar l'estratègia que va fer servir en la legislatura passada contra la presidència del Parlament. El vicepresident segon de la cambra, José María Espejo-Saavedra, ha amenaçat de tornar a recórrer a la via penal contra el president, Roger Torrent, en considerar que aquest dimarts s'ha consumat un "delicte de desobediència". Espejo ha reaccionat d'aquesta manera a l'anunci d'un acord entre JxCat i ERC per deixar en mans del ple del Parlament la suspensió dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem.

De moment, el vicepresident segon redactarà un vot particular contra la decisió majoritària que ha pres aquest dimarts la mesa i reclamarà a Torrent que reconsideri la seva posició. I si no ho fa, li demana que assumeixi les seves responsabilitats: "Sorprenentment segueix la mateixa estratègia que Forcadell i haurà d'assumir-ne les conseqüències, que nosaltres li exigirem en totes les instàncies judicials que vegem oportunes".

Menys bel·ligerant s'ha mostrat el PSC. Els socialistes estan d'acord que la suspensió dels diputats processats pel Tribunal Suprem no pot alterar les majories parlamentàries ni ha de provocar la renúncia de cap dels afectats. Hi està d'acord des del primer dia, segons ha subratllat aquest dimarts el portaveu adjunt del grup parlamentari, Ferran Pedret, que ha lamentat que JxCat i ERC "hagin estat embolicant la troca" durant tres mesos per acabar acceptant "que els diputats han de ser suspesos".

Després d'escoltar l'acord a què han arribat els principals grups independentistes –anunciat aquest mateix dimarts pel president del Parlament, Roger Torrent, i pel vicepresident primer, Josep Costa–, Pedret ha arribat a la conclusió que finalment es complirà la interlocutòria del Suprem. De fet, ha recordat que ja s'ha complert en part, perquè els diputats suspesos per Llarena ja no cobren el seu salari.

Ni JxCat ni ERC han explicat encara quin serà el dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats que haurà de votar el ple. El portaveu socialista no entendria que se sotmetés a votació qualsevol altra cosa que no fos la suspensió dels diputats. I, complint amb la resolució judicial, Pedret ha pronosticat que els diputats independentistes hauran de votar a favor de la suspensió dels diputats. "No s'entendria que el poder legislatiu esmenés la plana al judicial", ha apuntat.

De la mateixa manera que el PSC, els comuns reclamen una solució "efectiva" i avalarien la substitució temporal dels parlamentaris afectats. Aquesta solució, segons ha explicat la portaveu del seu grup al Parlament, Elisenda Alamany, donaria compliment a les tres premisses que defensa Catalunya en Comú Podem davant d'aquesta situació: que no s'alterin les majories del 21-D, que es garanteixin els drets de tots els diputats i que no es posi en una situació de vulnerabilitat o de risc el Parlament. Els comuns celebren el "primer pas" per desencallar la situació dels diputats suspesos, però també han reclamat una solució "efectiva" abans del ple de la setmana que ve, quan tindrà lloc el debat de política general.

stats