Política 20/06/2018

El PP arrenca la cursa successòria amb set candidats i les primeres mostres de suport públiques

Santamaría recull de moment més avals de primeres espases populars

Dani Sánchez Ugart
2 min
El PP arrenca la cursa successòria amb set candidats i les primeres mostres de suport públiques

MadridEl PP ha arrencat aquest migdia oficialment la cursa per triar el nou president de la formació conservadora, que clourà d’aquí tot just un mes, en un congrés extraordinari a Madrid. Fins a set candidats han presentat els seus avals a la seu del partit, cosa que obre un escenari inèdit, que a partir d’ara es concretarà en una campanya electoral interna i un reguitzell de mostres de suport públiques dels dirigents territorials i dels quadres de la formació.

Les dues favorites i grans rivals a la cursa són Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal. Totes dues han presentat els seus avals pocs minuts abans que s'acabés el termini per presentar les candidatures, i l’actual secretària general popular n’ha aportat 3.336, molt per sobre dels 100 necessaris perquè la candidatura sigui vàlida. Santamaría no ha volgut aclarir quants avals ha recollit, però és, de moment, la candidata que ha rebut més suports de renom, com diversos ministres del govern de Mariano Rajoy, com ara Fátima Báñez, Álvaro Nadal o Íñigo de la Serna. Cospedal, en canvi, s’ha acompanyat de militants anònims, i de moment no ha rebut avals de renom, més enllà de l’expresident del Congrés Jesús Posada.

La secretària general, però, té suport entre els quadres de la formació. Així, es dona per fet que té majoria entre les territorials de Castella-la Manxa, que ella presideix, però també té el suport de la direcció del PP madrileny i de la majoria del PP català. Santamaría, en canvi, ha rebut el suport del líder del PP andalús, Juanma Moreno.

El tercer candidat amb més possibilitats, Pablo Casado, ha defensat que és l’únic que “garanteix que el PP no es trenca”, i s’ha acompanyat de dirigents de l’actual direcció, com el vicesecretari sectorial Javier Maroto, que ha assistit amb ell a la presentació dels avals. L’inici de la campanya, però, ha arribat amb maldecaps per a Casado, perquè ‘Eldiario.es’ ha publicat una informació que assegura que la Universidad Rey Juan Carlos no troba els papers que justifiquen les convalidacions del seu màster. Casado ha publicat a Twitter uns documents que presumptament acrediten que la convalidació es va fer de manera correcta.

Entre els altres candidats, amb menys possibilitats, hi ha l’exministre José Manuel García-Margallo, que de moment no ha tingut suports públics. També el primer a presentar la candidatura, i diputat del PP al Congrés, José Ramón García Hernández, que ha recaptat el suport de l’exministre Jorge Fernández Díaz. També han aconseguit els avals suficients José Luis Bayo i Elio Cabanes, regidor del PP valencià que va ser crític amb Rajoy i ha anunciat aquest dimecres mateix les seves intencions.

stats