Política 20/11/2020

El PP balear presenta 40 esmenes als pressupostos de l'Estat per import de 338 milions d'euros per a les Illes

Els diputats i senadors illencs demanaran que es doti el factor d'insularitat del REB amb un mínim de 98,5 milions d'euros anuals

Ara Balears
2 min
El president del PP balear, Biel Company, en la seu del partit

PalmaEls diputats i senadors del PP balear han presentat una quarantena d'esmenes als pressupostos de l'Estat que, segons ha explicat el president popular a les Illes, Biel Company, beneficiaran les Balears amb uns 338 milions d'euros. Company ha comparegut aquest divendres davant dels mitjans i ha criticat els comptes del govern de Pedro Sánchez perquè "maltracten la nostra comunitat i la torna a deixar a la coa de la inversió real".

Una de les esmenes presentada reclama que l'executiu espanyol doti el factor d'insularitat de les Balears, el qual està recollit en el REB, amb un import mínim de 98,5 milions d'euros –el factor d'insularitat ha de servir per col·locar les Balears en la mitjana de les inversions estatals–. També se sol·licita que aquesta dotació tingui caràcter indefinit i s'inclogui en futurs pressupostos de l'Estat. Segons ha explicat el PP balear mitjançant un comunicat, el factor d'insularitat es destinaria a obres d'infraestructures hidràuliques, de sanejament i d'abastiment d'aigües, amb 62 milions d'euros per a Mallorca, 13,5 per a Menorca, 20,5 per a Eivissa i 2,5 per a Formentera.

El PP balear també ha reclamat "un pla estratègic de xoc i d'emergència en matèria turística", per un import de 50 milions d'euros. "Aquest fons es destinaria a cobrir les necessitats de la cadena de valor turística, millora de l'oferta i de la competitivitat del sector", a més de servir per "impulsar la connectivitat aèria, mitjançant la bonificació de taxes aeroportuàries", així com per promocionar les Illes com a "territori segur".

Una altra de les esmenes, l'import de la qual és de 20 milions d'euros, fa referència a un pla d'ocupació per a les Balears, amb l'objectiu de pal·liar "un increment de l'atur del 61% el darrer any".

Un altre paquet d'esmenes fa referència a la liquidació i execució de diferents convenis de carreteres entre l'Estat i el Govern o els consells insulars. Els populars sol·liciten un primer pagament de 80 milions dels 241 milions d'euros que queden pendents de liquidar del conveni del 2004. També es demanen 39 milions per a l'execució d'obres en la xarxa de carreteres en virtut de diferents convenis signats amb els consells –29 milions per a Mallorca, 7 per a Eivissa i 3 per a Menorca–.

La resta de les esmenes estan relacionades amb inversions a les Illes, com els nous jutjats de Formentera (200.000 euros), Manacor (3 milions) i Ciutadella (3 milions). Així mateix, es reclamen inversions de l'Estat per arreglar passejos marítims i primeres línies de platja i millores d'eficiència energètica en localitats com Santa Eulària, Sant Antoni, la Colònia de Sant Jordi, Pollença, Manacor, es Migjorn i Campos. Per altra part, se sol·licita una aportació d'1,8 milions per a l'ampliació i remodelació de la depuradora de Palma.

"Ara es veurà quin és el posicionament de la presidenta Armengol i dels diputats del seu partit a Madrid en relació amb aquestes esmenes presentades pel PP, que són positives per a les Illes. Moltes d'elles van en la línia del que també va reclamar la presidenta quan estava a l'oposició, com millorar la inversió territorialitzada i aconseguir els convenis de carreteres", ha dit Company durant la seva compareixença.

stats