Política 14/09/2018

El PP acusa el pla de mobilitat de ser "irreal, barroer i no tenir pressupost"

Prohens demana al Govern que "ho deixi fer" i assegura que el seu partit presentarà un pla amb finançament a partir de maig

C. Tudurí / A. Riera / J. Ribas
3 min
Prohens, en una foto d'arxiu.

PalmaLa portaveu del Partit Popular, Marga Prohens, ha carregat de manera molt dura contra el Pla director sectorial de mobilitat de les Illes Balears presentat pel Govern. Ha destacat que "és irreal, barroer i no té pressupost", a més de considerar que incompleix la legalitat en molts d'aspectes.

Per tots aquests motius, el PP ha demanat al Govern que "ho deixi fer" i ha assegurat que després de les eleccions de maig el seu partit s'encarregarà de presentar un pla amb el pressupost corresponent.

Segons la diputada popular, no s'entén que l'Executiu s'hagi torbat més de tres anys a donar a conèixer un pla que ni tan sols està consensuat amb el sector del transport ni amb la resta d'institucions que hi tenen competències.

Prohens ha apuntat que aquest projecte "és paper banyat per rentar la cara a la presidenta Armengol, però que encara la hi embruta més", per la qual cosa demana que es retiri.

En l'escrit d'al·legacions presentades pel partit, se subratllen nombroses deficiències del Pla de mobilitat que, segons Prohens, el fan inviable, com el fet que no parli d'aeroports ni ports. En canvi, "mostra molta preocupació pel canvi climàtic", destaca la portaveu.

El PP ha presentat sis al·legacions al projecte de potenciació del transport públic dissenyat per la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat.

Segons Prohens, el pla és "un veritable caos, un desastre i no aporta cap idea lògica", per la qual cosa solament hi ha la possibilitat de "retirar-lo", hi ha insistit.

En la primera de les al·legacions s'indica que el Pla no està dotat del contingut mínim que la llei requereix a aquest tipus de legislació, ja que hi manquen molts d'apartats de compliment obligatori, com mesures de millora de les connexions interinsulars aèries i marítimes, mesures concretes per a Formentera i directrius sobre infraestructures viàries o ferroviàries.

També destaquen que seria un pla aprovat a final de legislatura sense el consens ni el diàleg necessaris perquè es pugui aprovar definitivament, i "menys setmanes abans de les eleccions".

Així mateix, es critiquen moltes mesures perquè consideren que són improvisades i no són adequades a la realitat, com la previsió d'un carril bus a la via de cintura o al carrer Aragó".

Es retreu que s'hagi apostat per una millora del servei del transport terrestre, fet que ha requerit una important inversió, i que ara es proposi un traçat de ferrocarril per a algunes de les línies d'autobús que s'han millorat.

L'absència de garantia de finançament és una altra de les crítiques dels populars, ja que asseguren que el Pla no aporta "un estudi economicofinancer que valori les obres i les actuacions, i estableixi els recursos directes i indirectes amb les quals es pretenen finançar".

Per acabar, posen en relleu que el projecte augmenta la burocratització i retarda l'execució de mesures urgents en mobilitat, i que afecta competències d'altres administracions.

Reacció del Govern a les crítiques

El conseller de Territori, Marc Pons, ha respost a les declaracions de Prohens assegurant que no comprèn el perquè de la crítica. "Ens sorprèn que el Partit Popular no hagi trobat les partides pressupostàries i la calendarització del pla, perquè queden recollides a la plana web". També ha indicat que el Pla quantifica totes les accions en una partida de 1.600 milions d'euros, vuit-cents milions dels quals serien necessaris per renovar tota la xarxa ferroviària.

D'altra banda, Pons ha comentat que no entén per què el Partit Popular no aposta per la implantació del tren. Segons el conseller, una peça clau per a la millora de la mobilitat a les Illes és l'aposta per la xarxa ferroviària. "Hem d'arribar a Alcúdia, hem d'arribar a Llevant i hem d'acabar de fer tota la xarxa", ha afegit. Per això ha demanat als populars que facin propostes en positiu.

La portaveu del Govern, Pilar Costa, també s'ha pronunciat sobre les crítiques i les al·legacions del PP. Costa ha assegurat que l'Executiu les estudiarà i ha afegit que el Partit Popular "té sort de poder fer al·legacions, perquè abans no hi havia ni pla ni al·legacions".

stats