Política 09/10/2017

El PP avisa Puigdemont que si declara la independència pot acabar com Companys el 1934

Insinua també l'aplicació de la llei de partits. ERC, Podem i PDECat titllen Casado de "miserable"

Dani Sánchez Ugart
3 min
Pablo Casado, durant una roda de premsa a la seu del PP.

MadridEl PP avisa Puigdemont que "no declari la independència, perquè potser qui la declari acabarà com qui la va declarar fa 83 anys", en referència al president de la Generalitat Lluís Companys, que va acabar detingut, empresonat i posteriorment afusellat pel règim franquista, ha dit el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado. El vicesecretari ha dit després que "segons el que va passar en aquella època", va acabar detingut, i "respecte a qui va ser afusellat o no afusellat, aquest partit no té cap complex a fer comparacions", perquè els que s'estan "donant ales a la violència són els separatistes", en un intent d'aclarir que no es referia a l'afusellament.

En un to molt encès, el portaveu popular ha dit també que "a títol personal" seria partidari de reformar la llei de partits perquè pugui ser aplicada als partits independentistes. "Alguns recordem la Llei de Partits en la qual suposadament s'havia de cremar Troia per il·legalitzar Batasuna i no va passar res, van deixar de cremar els caixers", ha afegit. Alguns dirigents populars havien flirtejat en privat amb aquesta possibilitat, que és el primer cop que es deixa caure públicament.

A més, els populars veuen en la manifestació unionista d'aquest diumenge a Barcelona un "nou esperit d'Ermua", el moviment cívic sorgit després de l'assassinat per part d'ETA de Miguel Ángel Blanco. "Igual que va passar amb l'esperit d'Ermua, que va derrotar el terrorisme", ara, segons el vicesecretari de comunicació popular, Pablo Casado, serà derrotat "el nacionalisme revestit de racisme, que és la mes baixa de les passions".

Casado, a més, ha demanat la implicació de la Unió Europea per frenar l'independentisme, perquè, ha dit, és "un problema d'Europa", perquè Catalunya va camí de "ser com Kosovo". A més, Casado ha acusat Puigdemont de ser "un okupa de la Generalitat", i ha afirmat que no es pot negociar amb "colpistes". "No hi ha res a negociar", ha afegit, abans de presumir que Espanya "és un dels països més descentralitzats del món", i d'enviar un missatge "als mitjans internacionals" que demanen una negociació: "Que mirin quines transferències tenen les comunitats autònomes".

Casado ha afirmat també que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha dit en la reunió de l'executiva: "Impedirem la independència de Catalunya. Prendrem les mesures necessàries. El govern espanyol farà el que calgui per assegurar la unitat d'Espanya". Tot i que no ha donat detalls sobre quina serà la fórmula per aconseguir-ho.

"No hi cap ni l'apaivagament ni la mediació internacional, que és un escarni", ha continuat el responsable de comunicació popular, que ha dit que seria una mediació "d'Espanya amb Espanya", ni tampoc les "banderes blanques de rendició". "Puigdemont i Junqueras són els colpistes de la Catalunya del segle XXI", ha dit en un discurs dur, com és habitual, el polític popular.

A més, ha fet una crida a extremar la recentralització defensant diverses reformes fetes per l'executiu popular, com la llei d'educació, que incloïa una unificació dels currículums i la de Sanitat, que recentralitzava el control de les targetes sanitàries, entre d'altres.

Les reaccions

ERC, Podem i PDECat ja han reaccionat a les declaracions a través de Twitter. Gabriel Rufián l'ha titllat de "miserable" i Joan Tardà ha preguntat si el fa feliç recordar un afusellament:

D'altra banda, Pablo Echenique s'ha preguntat si les declaracions poden ser delicte:

Sergi Miquel, diputat del PDECat, també ha qualificat Casado de "miserable" i ha comparat el govern del PP amb el règim franquista:

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reaccionat a les paraules de Casado afirmant que en una "democràcia seriosa" un dirigent que fes aquestes manifestacions "demanaria disculpes o dimitiria".

stats