LA RESPOSTA DE L'ESTAT
Política 03/10/2018

Casado demana il·legalitzar ja la CUP

Segons el PP, es podria fer amb l’actual llei de partits, perquè han “animat a la violència”

Dani Sánchez Ugart
2 min
Pablo Casado en declaracions als mitjans durant la visita al South Summit a Madrid.

MadridPablo Casado continua empescant-se idees en la seva batalla per esclafar l’independentisme. El líder del Partit Popular ja havia exigit en els últims dies a Pedro Sánchez l’aplicació del 155 a Catalunya i la reforma de la llei de partits per deixar de finançar els independentistes, i havia insinuat la possibilitat d’il·legalitzar aquestes formacions. Ahir va anar més enllà i va precisar com hauria de ser, segons ell, l’aplicació del nou 155. A més, va insistir que la llei de partits permet reclamar la il·legalització de formacions que incitin a la violència i no la condemnin. Fonts del seu partit van precisar després que Casado apunta a la CUP com a primera víctima de la il·legalització a la qual es referia el líder, perquè, segons la formació conservadora, els anticapitalistes “animen a la violència”.

El president del PP consolida d’aquesta manera la seva estratègia de combat a l’independentisme molt més expeditiu que el que va protagonitzar el seu antecessor al capdavant del partit, Mariano Rajoy. Durant la seva etapa de vicesecretari de comunicació del PP, Casado ja havia insisuat que, “a títol personal”, ell veia base per a la il·legalització dels partits independentistes, però ahir va ser el primer cop que al seu partit van apuntar directament a una formació des que va assolir la presidència.

Com al País Basc

La teoria dels populars és que la il·legalització de partits al País Basc va funcionar per als interessos de l’unionisme, i consideren que el mateix text legal, pensat per treure de les institucions els partits que no condemnessin les accions violentes d’ETA, es podria aplicar a la CUP perquè fa costat a les accions dels Comitès de Defensa de la República (CDR), entre d’altres. El PP està instal·lat en la comparació del cas basc i el català i a presentar com a extremadament violenta la situació a Catalunya. Casado i altres dirigents populars, de fet, anomenen kale borroka els CDR.

Pel que fa a l’aplicació del 155, Casado vol que es posi “personal propi” de l’Estat a l’administració catalana, i no només que destitueixi consellers i el president i els substitueixi en les funcions pels ministres del ram, com va fer Mariano Rajoy. La idea del dirigent conservador és que el 155 s’ampliï en el temps, sense data de caducitat. Per això va tornar a oferir els senadors populars a Sánchez per aplicar la intervenció, a la vegada que va criticar el president espanyol per seguir apostant per la “humiliació de tot Espanya”. “Espanya no es mereix un govern feble i l’apaivagament no és la solució -va dir-. Sánchez està segrestat per l’independentisme”.

La Moncloa, però, de moment manté l’actitud de diàleg respecte al govern de Quim Torra. Després de negar-se de manera taxativa a negociar el referèndum d’autodeterminació, fent cas omís de l’ultimàtum del Govern, ahir la Moncloa va optar per mantenir el silenci en rebre la carta del president de la Generalitat i va remetre a les paraules de la portaveu, Isabel Celaá, del dia abans, quan va afirmar que no era “el millor moment” per posar data a la reunió pendent entre els dos presidents veient la situació política i als carrers de Catalunya. La intenció de Sánchez, però, continua sent pactar els comptes amb ERC i el PDECat.

stats