Política 22/05/2019

El PP portarà a la Fiscalia les fotos i gravacions que els presos es van fer al Congrés

Els populars també analitzaran "internament" si els diputats independentistes van cometre perjuri a l'hora de jurar la Constitució

Mireia Esteve
2 min
El PP portarà a la fiscalia que els presos es gravessin quan van fer els tràmits per recollir l'acta de diputats

BarcelonaEl PP portarà a la Fiscalia les fotos que els presos es van fer i els vídeos que van gravar al Congrés de Diputats el dia que van anar a recollir l'acta. Pablo Casado ha fet aquest anunci en la seva primera i única visita a Catalunya durant la campanya electoral del 26-M, just l'endemà de la sessió constitutiva del Congrés de Diputats i del Senat. "La Fiscalia hauria d'actuar", ha demanat Casado, que considera que els presos podrien haver comès un delicte de desobediència, d'ultratge a Espanya i injúries i calúmnies que "lesionen la dignitat de les institucions de l'Estat i del propi Tribunal Suprem".

En la interlocutòria del Tribunal Suprem, es prohibia als presos assistir a "compromisos de comunicació pública i premsa", però no es prohibia, específicament, la gravació d'imatges. En l'escrit davant la fiscalia, però, els populars defensen que la gravació de les imatges dels presos haurien vulnerat la prohibició de fer "qualsevol tipus de declaració o comentari davant de qualsevol mitjà de comunicació". A més, el PP també denuncia que el contingut de les gravacions és un "menyspreu cap a Espanya, com Estat i a les institucions que el conformen" i que havien estat planificades "de forma concertada".

En declaracions davant dels mitjans de comunicació a Barcelona, Casado ha aprofitat per tornar a carregar contra les fórmules d'acatament que van fer servir aquest dimarts els diputats independentistes. De fet, ahir el líder popular ja va anunciar tot un seguit de mesures per modificar la manera com els diputats han d'acatar la Constitució. A més, ha apuntat que el partit també analitzarà "internament" si els diputats independentistes van cometre un delicte de perjuri amb la fórmula que van utilitzar a l'hora de jurar la Constitució. "Hem de veure si jures la Constitució falsament o de forma ofensiva, si és constitutiu d'algun delicte penal", ha explicat.

El líder popular, a més, ha instat la presidenta de la mesa, Meritxell Batet, a analitzar les fórmules que van utilitzar els diputats independentistes. "Per a mi, aquests diputats no han aconseguit la condició de diputat, perquè van fer servir una fórmula que no és acceptable", ha assegurat. En aquest sentit, ha demanat a Batet que els faci repetir l'acatament de la carta magna. Ara bé, si la presidenta del Congrés estima que sí que han adquirit l'acta de diputats, ha tornat a demanar que, en el cas dels presos, els suspengui.

"Ahir vam veure un escarni a la Constitució, quan van reivindicar l'1-O, van parlar de presos polítics o de República Catalana", ha criticat Casado. "És una ofensiva legal i una humiliació a la Constitució", ha afegit. Per això, ha explicat que han presentat una iniciativa legislativa perquè l'acatament de la Constitució es faci "sense ofenses".

"Escons per indults"

Casado creu que la sessió d'ahir al Congrés evidencia que el PSOE té un "pacte" amb els independentistes: "Escons per indults". El líder popular ha retret al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que donés la mà als presos independentistes i que no rebutgés l'oferiment de diàleg de Junqueras.

Casado ha visitat per primera vegada Catalunya des que va començat la campanya electoral del 26-M. Ho ha fet acompanyat de la candidata dels populars a les eleccions europees, Dolors Montserrat; del candidat a l’Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, i del president del partit a Catalunya, Alejandro Fernández. Tots tres han visitat el Hub tecnològic Pier01 Tech City.

Denúncia del PP davant la Fiscalia sobre les imatges dels presos al Congrés
stats